Comparison of hypermedia and traditional instruction in terms of their effect on declarative conditional and procedural knowledge acquisiton retention and attitudes
  1. Tez No: 82421
  2. Yazar: ZAHİDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. YAŞAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Ortam, Bilgi Kazanma, Bilginin Kalıcılığı, Temel Bilgi, Koşullu Bilgi, İşlemsel Bilgi VI, Hypermedia, Knowledge Acquisition, Knowledge Retention, Declarative Knowledge, Conditional Knowledge, Procedural Knowledge IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz ÇOKLU ORTAM İLE GELENEKSEL ÖĞRETİMİN, TEMEL, KOŞULLU VE İŞLEMSEL BİLGİLERİN KAZANILMASINA, KALICILIĞINA VE TUTUMA OLAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI YILDIRIM, Zahide Doktora, Fen Bilimleri Eğitimi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Yaşar ÖZDEN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral AKSU Ocak 1999, 149 sayfa Literatüre göre çoklu ortam, bilişsel öğrenme ilkelerini, öğretimin tasarımı ve geliştirilmesi süreci ile bütünleştiren ve etkili öğrenmeyi destekleyen bir yapıya sahiptir. Ancak bu özelliklere sahip çoklu ortamın temel, koşullu ve işlemsel bilgilerin kazanılmasında ve kalıcılığındaki etkisine ilişkin çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışma, çoklu ortam ile geleneksel öğretimin temel, koşullu ve işlemsel bilgilerin kazanılmasına ve kalıcılığına olan etkilerini ön-test/son-test deneysel araştırma deseni yoluyla karşılaştırmaktadır. Bu çalışmanın örneklemini Ankara'da bulunan bir devlet lisesinden lise 1 düzeyinde 27 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenciler deney ve kontrol gruplarına eşleştirme yöntemi kullanılarak dağıtılmıştır. Deney başlamadan önce her iki gruptaki öğrencilere söz konusu ünitelere ilişkin ön bilgilerini ve ünitelere karşı tutumlarını ölçmek amacıyla basan ve tutum testleri ön-test olarak uygulanmıştır. Deneyden önce her iki gruba da ünitelerle ilgili genel bilgi vermek amacıyla her ünitenin başında öğretmen tarafından birer saatlik ders verilmiştir. Daha sonra deneysel grup bu çalışma için geliştirilen programı kullanmış, kontrol grubu da geleneksel sınıf öğretimine devam etmiştir. Deney üç hafta sürmüştür. Deneyin sonunda aynı başarıve tutum testleri her iki gruba da son-test olarak verilmiştir. Bunlara ek olarak, deneysel gruptaki öğrencilerle, kullandıkları çoklu ortama ilişkin algılarını öğrenmek amacıyla grup görüşmeleri yapılmıştır. Son-testten bir ay sonra, kazanılan bilgilerin kalıcılığım ölçmek amacıyla aym başarı testi her iki gruba tekrar uygulanmıştır. Son test sonuçlarından edinilen bulgulara göre kontrol ve deneysel grup arasında temel, koşullu ve işlemsel bilgilerin kazanılması açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte, son-testten bir ay sonra farklı bilgilerin kalıcılığını ölçmek amacıyla uygulanan başarı testi sonucunda temel, koşullu ve işlemsel bilgilerin kalıcılığında deneysel grubun lehine anlamlı farklar bulunmuştur. Tutum son-test sonuçlarında iki grubun puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Deneysel grubun son-test ile ön-test arasındaki puan farkına bakıldığında deneysel grupta temel ile koşullu bilgilerin kazanılmasında ve temel ile işlemsel bilgilerin kazanılmasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak, deneysel grup koşullu bilgileri işlemsel bilgilerden anlamlı derecede daha iyi kazanmıştır. Kalıcılık testi ile ön-test arasındaki farka bakıldığında ise temel ile koşullu bilgilerin kalıcılığı arasında anlamlı bir fark bulunmazken, temel ile işlemsel bilgiler arasında ve koşullu ile işlemsel bilgiler arasında kalıcılık açısından işlemsel bilgilerin aleyhine anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak çoklu ortamda kazanılan temel bilgiler ve koşullu bilgiler, işlemsel bilgilere göre daha kalıcı olmuştur. Deney grubundaki öğrencilerle yapılan görüşme sonuçları ise öğrencilerin kullandıkları programın farklı özellikleri hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğunu göstermiştir. Ancak öğrenciler bu tür programlardan daha fazla verim sağlamak için programın öğretmen ile birlikte kullanılması gerektiğini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF HYPERMEDIA AND TRADITIONAL INSTRUCTION IN TERMS OF THEIR EFFECT ON DECLARATIVE, CONDITIONAL AND PROCEDURAL KNOWLEDGE ACQUISITION, RETENTION AND ATTITUDES YILDIRIM, Zahide Ph.D., Department Science Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar ÖZDEN Co-Supervisor: Prof. Dr. Meral AKSU January 1999, 149 pages The literature indicates that hypermedia learning environment provides sophisticated tools to integrate cognitive learning principles into practice in the instructional design and development field, and supports effective learning. However, there are only few studies on hypermedia learning environment's effect on declarative, conditional and procedural knowledge acquisition and retention. This study compares the impact of hypermedia and traditional instruction on declarative, conditional and procedural knowledge acquisition and retention through a pre-test/post-test experimental research design. The sample of this study included 27 9th graders of a public high school in Ankara. These subjects were assigned to experimental and control groups by using match-pair technique. Before the experiment, an achievement test and an attitude test were given as pre-tests to both groups. In the beginning of each unit, both groups received one hour traditional instruction on the subjects. Then, the subjects in the control group continued with traditional instruction while the subjects in the experimental group studied using the hypermedia learning environment. The treatment lasted three weeks. At the end of the treatment, the achievement and the attitude tests were given as post-tests, and group interviews were conducted with the msubjects in the experimental group to find out their opinions about the hypermedia learning environment. One month after the post-test, the same achievement test was given to both groups as retention test. The post-test results of the study indicate no statistically significant difference between the control and experimental groups in terms of declarative, conditional and procedural knowledge acquisition immediately after the experiment. However, retention test results show significant difference between the two groups in favor of experimental group. Experimental group retained declarative, conditional and procedural knowledge significantly better than the control group that received traditional instruction. Unlike retention test results, the attitude post-test results toward the experimented units show no significant difference between the two groups. Experimental group's post-test gain scores indicate no significant difference between declarative and conditional, and declarative and procedural knowledge acquisition. However, there is a significant difference between conditional and procedural knowledge acquisition of experimental group in favor of conditional knowledge. Retention test gain scores show a significant difference between declarative and procedural; and conditional and procedural knowledge retention of the experimental group in favor of declarative and conditional knowledge while no significant difference is found between declarative and conditional knowledge retention. Interview results point out that, students in the experimental group had positive attitudes toward different aspects of the hypermedia learning environment used during the study. However, they suggested that such learning environments should be used together with the teacher in order to benefit more.