A Model study on the seismic behavior of gravity retaining walls
- Tez No: 82450
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YENER ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gravity Retaining Wall, Laterally Braced Wall, Acceleration Amplification, Seismic Lateral Earth Pressure, Application Point of Seismic Thrust. IV, Ağırlık Tipi İstinat Duvarı, Yatay Hareketi Engellenmiş Duvar, İvme Amplifikasyonu, Sismik Yatay Basmç, Sismik Yatay İtkinin Etkime Noktası. VI
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ABSTRACT A MODEL STUDY ON THE SEISMIC BEHAVIOR OF GRAVITY RETAINING WALLS ÇALIŞAN, Oğuz Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN January 1999, 168 pages A model study was performed in order to investigate the effect of various factors such as acceleration amplification, wall mass and displacements on seismic pressures developed behind gravity retaining walls. A shaking table creating sinusoidal motions with amplitudes in between 1-5 mm and frequencies 1-5 Hz was designed and constructed. The soil pressures that develop behind a specially manufactured gravity retaining wall model during testing were measured by earth pressure cells. The wall displacements and the accelerations of the backfill were also measured by displacement transducers and accelerometers respectively. The measured values during tests were registered by a computer-controlled data acquisition system specially designed for this study. Shaking table tests on laterally iiibraced walls were also conducted at different displacement amplitudes and frequencies of the input motion. As a result of the experimental study it was found out that there is considerable amplification of acceleration through the backfill during seismic loading of gravity walls. The acceleration amplification behind the laterally braced walls was found out to be negligible. Considerably higher seismic incremental pressures than the ones calculated by Mononobe-Okabe method were measured during the tests conducted on gravity retaining walls. The point of application of the incremental seismic thrust was determined to act at about 0.4H above the bottom of the wall. The magnitude of seismic pressures behind the laterally braced model wall was in agreement with Wood's (1973) solution with the point of application of seismic thrust being at about 0.55H above the wall bottom.
Özet (Çeviri)
öz A?IRLIK TİPİ İSTİNAT DUVARLARIN SİSMİK DAVRANIŞI HAKKINDA BİR MODEL ÇALIŞMASI ÇALIŞAN, Oğuz Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Ocak 1999, 168 sayfa İvme amplifikasyonu, deplasman ve duvar kütlesi gibi faktörlerin ağırlık tipi istinat duvarları arkasında oluşan sismik yatay basınçlara etkisini araştırmak amacıyla bir model çalışması yapılmıştır. Deplasman genliği 1-5 mm ve hareket frekansı 1-5 Hz arasında sinusoidal yatay hareket verebilen bir sarsma tablası tasarlanarak yaptırılmıştır. Özel olarak imal edilen bir ağırlık duvarı modeli arkasında deneyler sırasında oluşan sismik basınçlar yük hücreleri ile ölçülmüştür. Aynı esnada duvar deplasmanları yanal deplasman ölçerler, duvar arkası dolgusundaki ivmeler ise ivme ölçerler vasıtasıyla ölçülmüştür. Ölçülen değerler bu çalışma için özel olarak meydana getirilmiş bilgisayar kontrollü bir veri toplama sistemi ile kaydedilmiştir. Yatay hareketi engellenmiş bir model duvar üzerinde dedeğişik deplasman genliği ve değişik hareket frekanslarında sarsma tablası deneyleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda ağırlık tipi istinat duvarı modeli arkası dolgusunda sismik hareketler sırasında ciddi ivme amph'fikasyoıüarııım(büyümelerinin) oluştuğu görülmüştür. Yatay hareketi engellenmiş duvarlar arkasında meydana gelen ivme amplifikasyonlan ihmal edilebilir düzeydedir. Ağırlık tipi duvarlar arkasında deneyler sırasında ölçülen sismik basınçlar literatürde çokça kabul görmüş Mononobe-Okabe metodu ile hesaplananlardan oldukça yüksektir. Sismik yükün duvar tabanından itibaren yaklaşık 0.40H yükseklikte etki ettiği bulunmuştur. Yatay hareketi engellenmiş duvar modeli arkasında oluşan sismik yükler Wood (1973) tarafından verilen çözümden bulunanlarla uyum içerisinde olup deneyler sonucunda bulunan sismik itkinin etkime noktası duvar tabanından 0.55H yüksekliktedir.