Endüstri 4.0 teknolojik olgunluk düzeyinin modellenmesi: Beyaz eşya sektörü üzerine bir çalışma
Modeling industry 4.0 technological maturi̇ty level: A study on the white goods industry
  1. Tez No: 824690
  2. Yazar: MELİKE SELEN DERMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN SAĞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Olgunluk modeli, Beyaz eşya sektörü, Dijital dönüşüm, Teknoloji entegrasyonu, AHP, TOPSIS, Industry 4.0, Maturity model, White goods industry, Digital transformation, Technology integration, Assessment model, AHP, TOPSIS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Endüstri 4.0'ın ortaya çıkışı ile birlikte, üretim işletmeleri teknolojik ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra, çevresel ve toplumsal değişimlerle de karşı karşıya kalmışlar. Hızlı ve köklü değişimlerin yaşandığı bu süreçte, işletmeler daha çevik ve duyarlı üretim sistemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Sürekli gelişen ve değişen talepleri karşılamak ve pazardaki rekabet gücünü kaybetmek istemeyen işletmeler; verimlilik, esneklik ve üretkenlik kavramları üzerine odaklanmışlardır. Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren yeni nesil teknolojilerin bizlere sunduğu çalışma ve üretim ortamı bu üç faktörü desteklemektedir. Tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda; işletmelerin pazar paylarını artırmak ve sürdürülebilir bir üretim anlayışı geliştirmek için, endüstri 4.0'ın getirdiği teknolojik gelişmeleri benimsemeleri gerektiği söylenebilir. Yapılan çalışmada; işletmelerin endüstri 4.0 olgunluk seviyelerini ölçmek için, endüstri 4.0'ın bünyesinde bulundurduğu yeni nesil teknolojileri kapsayan bir olgunluk modeli ortaya konulmuş olup, beyaz eşya sektöründe bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Öncelikle, geliştirilen olgunluk modelinde yer alan ana ve alt kriter ağırlıklarının belirlenmesi amacı ile Analitik Hiyerarşi Prosesi yöntemi kullanılmış olup, bu amaçla çalışmanın yapıldığı işletmede çalışan ve konu üzerinde uzman kişilerin değerlendirmeleri baz alınmıştır, İkinci aşamada, incelenen olgunluk modelinde bulunan fabrika 4.0, lojistik 4.0, yönetim 4.0 ve operatör 4.0 ana boyutları için teknolojik olgunluk seviyesinin sıralaması belirlenmesi İdeal Sonuç Odaklı Çok ölçütlü Karar Verme Yöntemi olarak bilinen TOPSIS yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçta; endüstri 4.0 ekseninde, belirlenen kriterler için, çalışmanın yapıldığı işletmenin teknolojik olgunluk düzeyi belirlenmiş ve çalışmada sunulan modelin farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere dijital dönüşüm konusunda yol gösterici olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the emergence of Industry 4.0, manufacturing enterprises faced environmental and social changes as well as technological and economic developments. In this process of rapid and radical changes, businesses need more agile and sensitive production systems. Businesses that do not want to meet the constantly developing and changing demands and lose their competitive power in the market; focused on the concepts of efficiency, flexibility and productivity. The working and production environment offered to us by the new generation technologies that entered our lives with Industry 4.0 supports these three factors. Considering all these developments; It can be said that enterprises should adopt the technological developments brought by industry 4.0 in order to increase their market share and develop a sustainable production approach. In the study; In order to measure the industry 4.0 maturity level of enterprises, a maturity model covering the new generation technologies included in industry 4.0 has been put forward and an application has been carried out in the white goods sector. First of all, the Analytical Hierarchy Process method was used to determine the weights of the main and sub-criteria in the developed maturity model, and for this purpose, the evaluations of the experts working in the enterprise where the study was carried out were taken as a basis. In the second stage, factory 4.0, logistics 4.0, The ranking of the technological maturity level for the management 4.0 and operator 4.0 main dimensions was carried out with the TOPSIS method, known as the Ideal Result Oriented Multi-criteria Decision Making Method. After all; In the axis of industry 4.0, the technological maturity level of the business where the study was conducted was determined for the determined criteria, and the model presented in the study was aimed to guide businesses operating in different sectors on digital transformation