Süreç olgunluk ölçümü için bulanık analitik hiyerarşi sürecine dayalı yeni bir model önerisi
A novel model for process maturity measurement based on fuzzy analytic hierarchy process
  1. Tez No: 824714
  2. Yazar: ELİF BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Olgunluk Modeli, Süreç ve Kurumsal Olgunlk Modeli (PEMM), Süreç Yönetimi Olgunluk Modeli, AHP, Pisagor Bulanık AHP, Buckley Bulanık AHP, Maturity Model, Process and Enterprise Maturity Model (PEMM), Business Process Management Maturity Model, AHP, Pythagorean Fuzzy AHP, Buckley Fuzzy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Süreç olgunluk modelleri, organizasyonların iş süreçlerini değerlendirmek ve geliştirmek amacıyla kullanılır. Bu modeller, iş süreçlerinin mevcut durumunu anlamak, iyileştirme alanlarını belirlemek ve gelecekteki hedefleri belirlemek için kullanılır. Literatürde iş süreçlerinin olgunluk seviyelerinin ölçülmesi için süreç yönetimi olgunluk modelleri kullanılmaktadır. Ancak süreç yönetimi olgunluk modelleri, anket tabanlı olup sürecin olgunluk seviyesinin tespitinde öznel ve belirsizlik içeren bir yaklaşım sergilemektedir. Çalışmada, Süreç ve Kurumsal Olgunluk Modeli (PEMM) üzerinde süreklilik sağlayan ve belirsizlikleri ele alan yeni bir yapı sunularak, Analitik Hiyerarşi Sürecine (AHP) dayalı bir model önerilmektedir. Önerilen model, bulanık küme ve bulanık küme uzantıları kullanılarak genişletilmiştir. Yöntemin etkinliğini değerlendirmek amacıyla, model bir lojistik şirketindeki Araç Takip Süreci (VTP) üzerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Process maturity models are used by organizations to evaluate and improve their business processes. These models are used to understand the current state of business processes, identify areas for improvement, and set future goals. In this context, various process management maturity models are used in the literature to measure the maturity levels of business processes. However, process management maturity models rely on subjective and uncertain approaches as they rely on survey-based assessments of process maturity levels. This study presents a new framework that provides continuity and handles uncertainties within the Process and Institutional Maturity Model (PEMM). In this thesis, a model based on Analytical Hierarchy Process (AHP) is proposed. The proposed model is extended using fuzzy sets and fuzzy set extensions. To evaluate the effectiveness of the method, the model was applied to the Vehicle Tracking Process (VTP) in a logistics company.