Endometrioma tanılı hastalarda oksidatif stresin over rezervi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of oxidative stress on the ovary reserve in patients with endometrioma diagnosis
  1. Tez No: 825065
  2. Yazar: GÖZDE GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriozis, AMH, IL-6, IL-8, IDO, Endometriosis, AMH, IL-6, IL-8, IDO
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmanın amacı, endometrioma tanısı alan hastalarda oksidatif stres markerları olan İnterlökin-6 (IL-6), İnterlökin-8 (IL-8), Tümör Nekroz Faktör-Alfa (TNF-α), Transforming Growth Faktör-Beta (TGF-β), İnterlökin-1-Beta (IL-1-β), Indoleamine-2,3-Dioksijenaz (IDO) gibi belirteçlerin düzeyinin ovarian follikül rezervinin göstergesi olan Anti-Müllerian Hormon (AMH) düzeyi ve antral folikül sayısı (AFC) arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak tasarlanan çalışmada, hasta grubunun 1. ve 6. ay'da gerçekleştirilmiş olan biyokimya ve görüntüleme ile elde edilen hastalıkla ilişkili çeşitli ölçüm düzeyleri arasındaki değişimin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma grubuna Mart 2020- Aralık 2022 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Endometriozis Polikliniği ve Genel Jinekoloji Polikliniği'ne başvuran 18-40 yaş arası; yapılan değerlendirme ve takiplerinde endometriozis tanısı konularak ilaçsız takip edilen hastalar dahil edilmiştir. Tüm hasta grubundan alınan kan numunelerinden CA-125, prokalsitonin, CRP ve AMH ile oksidatif stres belirteci olan IL-6, IL-8, TNF-α, TGF-β, IL-1-β ve IDO düzeyleri çalışıldı ve hastalar her kontrollerinde ultrasonografi ile değerlendirilip antral folikül sayıları (AFC) not edildi. Hastalardan başvurusu sırasındaki verilere ek olarak 6 ay sonrasında over rezervinin değerlendirilmesi amacıyla AMH düzeyleri istendi ve ultrasonografi ile değerlendirilip antral folikül sayıları (AFC) not edildi. Hastaların demografik özellikleri ve laboratuvar bulguları kaydedildi. Sonuçlar: Çalışmaya toplamda 28 hasta dahil edildi. Hastaların başlangıç AMH ölçümleri ve 6. ayda ölçülen AMH ölçümlerinin başlangıç değerine göre hesaplanan yüzde değişim değeri ile inflamasyon belirteçleri arasında ilişki olmadığı görüldü. Benzer şekilde başlangıçtaki folikül sayısı ve 6. ay ölçümünde elde edilen folikül sayısının başlangıç folikül sayısına göre hesaplanan fark değerinin de inflamasyon belirteçleri ile ilişkili olmadığı görüldü. Dismenore skoru ve IDO düzeyi arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (rs = 0.42, p=0.028). Yaşın artmasıyla birlikte IDO ölçümünün de artış gösterdiği belirlenmiştir. Tartışma: Bu çalışma AMH ile immünolojik belirteçler arasındaki ilişkinin değerlendirildiği literatürdeki ilk çalışmadır. Çalışma sonuçları, incelenen ilişki ile ilgili fikir vermekle birlikte inflamatuar süreç ile AMH düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Dismenore skoru ve IDO düzeyi arasında aynı yönde anlamlı bir korelasyon olduğu görülmektedir. Bu da dismenore şikayeti olan hastalarda inflamasyon sürecinin baskılanması amacıyla IDO'nun daha da yükseldiğini göstermekte olabileceği şeklinde yorumlanabilir. Örneklem büyüklüğünün arttırılması ile, araştırılmakta olan ilişkiye dair daha açık sonuçların elde edilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of the study was the proliferation of oxidative stress markers such as IL-6, IL-8, TNF-α, TGF-β, IL-1-β and IDO which are oxidative stress markers diagnosed with endometrioma. It is located between the Anti-Müllerian Hormone (AMH) level, which is an indicator of follicle reserve, and the antral follicle number (AFC). Materials and Methods: In the prospectively designed study, it was aimed to examine the change between various disease-related measurement levels obtained by biochemistry and imaging performed in the 1st and 6th months of the patient group. The study group was between the ages of 18-40, who applied to Bursa Uludağ University Medical Faculty Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Endometriosis Polyclinic and General Gynecology Polyclinic between March 2020 and December 2022; Patients who were diagnosed with endometriosis and followed without medication during the evaluation and follow-up were included. CA-125, procalcitonin, CRP and AMH and oxidative stress markers IL-6, IL-8, TNF-α, TGF-β, IL-1-β and IDO levels were studied from blood samples taken from the whole patient group. Antral follicle counts (AFC) were noted by ultrasonography at each follow-up. In addition to the data at the time of admission, AMH levels were requested from the patients to evaluate the ovarian reserve 6 months later, and antral follicle counts (AFC) were noted by ultrasonography. Demographic characteristics and laboratory findings of the patients were recorded. Results: A total of 28 patients were included in the study. It was observed that there was no correlation between the initial AMH measurements of the patients and the percent change calculated according to the initial value of the AMH measurements measured at the 6th month and inflammation markers. Similarly, the difference value calculated according to the initial follicle number and the number of follicles obtained in the 6th month measurement was not associated with inflammation markers. A significant correlation was found between dysmenorrhea score and IDO level in the same direction (rs = 0.42, p = 0.028). It was determined that IDO measurement increased with increasing age. Dıscussıon: This is the first study in the literature to evaluate the relationship between AMH and immunological markers. Although the results of the study give an idea about the relationship examined, no statistically significant relationship was observed between the inflammatory process and AMH levels. It is seen that there is a significant correlation between dysmenorrhea score and IDO level in the same direction. This can be interpreted as showing that IDO is increased even more in order to suppress the inflammation process in patients with dysmenorrhea. By increasing the sample size, it is possible to obtain clearer conclusions about the relationship under investigation.