Malatya ilinin gastronomi marka değerinin turistlerin tekrar seyahat niyetlerine etkisi
The effect of gastronomy brand value of malatya province on tourists' re-travel intentions
- Tez No: 825218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TURAN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Marka Değeri, Marka İmajı, Seyahat Niyeti, Malatya, Gastronomy, Brand Value, Brand Image, Travel Intention, Malatya
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yemek yemenin sosyal bir olgu olarak kabul edildiği günümüzde, yöresel yiyecek ve içeceklerin korunması ve tüketilmesinin teşvik edilmesi de kaçınılmazdır. Günümüzde gastronomi, turistik destinasyonların pazarlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda destinasyonun gastronomi marka değerinin belirlenmesi önem kazanmaktadır. Çünkü bir destinasyonun gastronomi marka değerinin bilinirliği aynı zamanda söz konusu destinasyonun tercih edilmesinde ve destinasyonu ziyaret etmiş olan turistlerin tekrar seyahat etme niyetlerinde belirleyici bir rol üstlendiği söylenebilir. Bu araştırmanın temel amacı, Malatya ilini ziyaret eden yerli turistlerin gastronomi marka değeri algılarının ili tekrar ziyaret etme niyetleri üzerindeki etkisini ölçmektir. Buradan hareketle araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılarak Malatya' yı ziyaret eden 428 yerli turistin gastronomi marka değeri algılarının tekrar seyahat etme niyetleri üzerindeki etkisini ölçmek için anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda gastronomi marka değeri ile tekrar seyahat etme niyeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca gastronomi marka değerinin tekrar seyahat etme niyeti üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu bulgular sonucunda elde edilmiştir. Malatya ilinin gastronomi turizmi kapsamında geliştirilebilir bir potansiyele sahip olduğu ve gastronomi marka değerinin tekrar seyahat etme niyetinde önemli rol aldığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, when eating is considered a social phenomenon, it is inevitable to encourage the preservation and consumption of local food and beverages. Today, gastronomy plays an important role in the marketing of tourist destinations. In this direction, it is becoming important to determine the gastronomy brand value of the destination. Because the awareness of the gastronomy brand value of a destination can also be said to play a decisive role in choosing the destination in question and in the intentions of tourists who have visited the destination to travel again. The main purpose of this research is to measure the effect of gastronomy brand value perceptions of local tourists visiting Malatya on their intentions to visit the province again. Based on this, a survey was conducted to measure the impact of gastronomy brand value perceptions of 428 domestic tourists who visited Malatya using a survey technique from quantitative research methods on their intentions to travel again.