Investigation of material properties, energy consumption values and environmental effects of historical and modern buildings constructed in Gaziantep
Gaziantep'teki tarihi ve modern yapıların malzeme özellikleri, enerji tüketim değerleri ve çevresel etkilerinin araştırılması
- Tez No: 825227
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ATMACA, DOÇ. DR. ADEM ATMACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Gömülü Enerji, Tescilli Tarihi Yapı, Karbondioksit Emisyonları, Yaşam Döngüsü Analizi, Energy consumption, Embodied energy, Historic listed building, Carbon dioxide emissions, Life cycle assessment
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Günümüzde, küresel enerji talebinin ve buna karşılık gelen karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %35'i inşaat sektörü tarafından oluşturulmaktadır. Bu çalışmada, 1875 yılında inşa edilmiş, tarihi bir yapının (BT1), tarihi yapı ile uyumlu yapı formuna sahip modern yapı malzemeleriyle inşaa edildiği varsayılan yeni yapının (BT2) ve tarihi yapının yakın geçmişte gerçekleştirilen restorasyon ve yapısal güçlendirme uygulamasının inşaat sahası verileri kullanılarak (BT3) yaşam döngüsü enerji tüketimi (LCEC) ve karbondioksit emisyonları (LCCE) incelenmiş ve elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda bina hizmet ömrü boyunca kullanım aşamasının baskın olduğu ve BT1'in en yüksek kullanım enerjisine sahip olduğu tespit edilmiştir. BT1, BT2, ve BT3'ün LCEC ve LCCE değerleri sırasıyla 102.63, 70.13, 78.07 GJ/m2 ve 14.18, 9.75 ve 10.06 ton CO2/m2 olarak hesaplanmıştır. Mevcut uygulamalar ve metodolojiler ile tarihi binanın güçlendirilmesi ve restorasyonu, gömülü enerji (EE) değerini %56,6 oranında arttırmaktadır. Tarihi yapıların sürdürülebilir güçlendirme ve restorasyonu; tarihin, çevrenin ve enerjinin korunması ilkelerine uygun teknikler kullanılarak gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
At present, nearly 35% of global energy demand and corresponding carbon dioxide outputs are created by the building sector. This study examines and matches the life cycle energy consumption (LCEC) and carbon dioxide emissions (LCCE) of a historic listed building (BT1) built in 1875, a novel building (BT2) constructed with the most recent building components with compatible plans of the historic listed building and the historic listed building thereafter the restoration and structural retrofit (BT3) via utilizing actual findings from the building site of an existing project in Gaziantep, Turkey. It is estimated that the use phase was dominant throughout the building's service life and BT1 has the highest use energy demand. LCEC and LCCE values of the BT1, BT2, and BT3 are calculated to be 102.63, 70.13, 78.07 GJ/m2, and 14.18, 9.75, and 10.06 tons of CO2 per m2 (tCO2/m2), respectively. With the present practices and methodologies, the retrofit and restoration of the historic building raises the embodied energy (EE) value by 56.6%. Sustainable restoration and retrofit of historic buildings should be executed by employing proper techniques respecting the conservation principles of history, environment, and energy.