Ulusal ve uluslararası biyofilik tasarım örneklerinin yeşil bina tasarım kriterleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of national and international biophilic desgin examples in terms of green building design criteria
- Tez No: 825249
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biyofili, Biyofilik Tasarım, Yeşil Binalar, Sürdürülebilirlik, Biophilia, Biophilic Design, Green Buildings, Sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünya genelindeki nüfusun önemli ölçüde yer değiştirmesi, insanlık ile doğal çevre arasındaki daha büyük bir ayrımın sürekli olarak oluşturulmasına neden oluyor. Bu fenomen, küresel ekosistem üzerinde çeşitli olumsuz etkilere yol açmıştır. Sürdürülebilir mimari ve yeşil binaların geliştirilmesi, enerji tasarrufu, modern teknolojinin kullanımı ve su tüketiminin azaltılması gibi stratejilerin uygulanması yoluyla binaların çevresel etkisini vurgular. Ancak uzun vadeli sürdürülebilirliği sağlamak için biyofilik tasarımın da kullanılması, kullanıcılar ile binalar arasında manevi bir bağ kurmak için gereklidir. Biyofilik tasarım kavramı, doğal unsurların insanlar üzerindeki etkisiyle ilgilidir. Stres azaltma, artan iyi olma ve üretkenlik, artan huzur hissi ve artan konsantrasyon ve rahatlama gibi biyofilik tasarımın birçok avantajı, uygulanması en uygun tasarımı yapar. Bu çalışma, biyofilik tasarımın önemini açıklamak için çeşitli örneklerden fotoğrafik görseller kullanarak kapsamlı bir literatür inceleme metodolojisini benimsemektedir. Ayrıca, çalışma biyofilik tasarım modellerine kısa bir giriş sunmaktadır. Biyofilik tasarımın 14 parametresi Görsel Doğa Bağlantısı, Görsel Olmayan Doğa Bağlantısı, Ritmik Olmayan Duyusal Uyarıcılar, Termal ve Hava Akışı Değişkenliği, Su Varlığı, Dinamik ve Dağınık Işık, Doğal Sistemlerle Bağlantı, Biyomorfik Formlar ve Desenler, Doğa ile Malzeme Bağlantısı, Karmaşıklık ve Düzen, Perspektif, Sığınak, Gizem ve Risk/Tehlike'dir. Bu parametreler, Türkiye ve dünya genelinden örnekleri analiz etmek için kullanılmaktadır. EspressoLab Kavurmacısı, Sancaklar Camii, Vadi İstanbul Alışveriş Merkezi, Zorlu Center ve Turkcell kampüsü gibi örnekler Türkiye'de bulunurken, diğer dünya bölgelerinde Khoo Teck Puat Hastanesi, Şelale Evi, Yeşil Okul ve Amazon Küreleri gibi örnekler bulunmaktadır. Bu örnekler, biyofilik tasarımın sadece terapötik özelliklere sahip olmadığını, aynı zamanda yapıların görsel çekiciliğini etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The significant displacement of populations worldwide is continually creating a greater separation between humanity and the natural environment. This phenomenon has resulted in various negative impacts on the global ecosystem. The development of sustainable architecture and green buildings highlights the environmental impact of buildings through the implementation of strategies such as energy conservation, utilization of modern technology, and reduction of water consumption. However, to ensure long-term sustainability, the biophilic design must also be incorporated to establish a spiritual connection between the users and the buildings. The concept of biophilic design relates to the influence of natural elements on human beings. The many advantages of biophilic design, including stress reduction, enhanced well-being and productivity, heightened sense of tranquility, and improved concentration and relaxation, make it the most suitable design to be implemented. This study employs an extensive literature review methodology and utilizes photographic illustrations from various examples in order to explain the importance of biophilic design. Additionally, the study provides a brief introduction to the biophilic design models. The 14 parameters of biophilic design are Visual Connection with Nature, Non-Visual Connection with Nature, Non-Rhythmic Sensory Stimuli, Thermal & Airflow Variability, Presence of Water, Dynamic & Diffuse Light, Connection with Natural Systems, Biomorphic Forms & Patterns, Material Connection with Nature, Complexity & Order, Prospect, Refuge, Mystery, and Risk/Peril. They are utilized to analyze instances from Turkey and worldwide. Examples like EspressoLab Roastery, Sancaklar mosque, Vadi Istanbul Shopping Mall, Zorlu Center, and Turkcell campus are located in Turkey, whereas in other parts of the world are Khoo Teck Puat Hospital, Falling Water House, Green School, and Amazon Spheres. These examples demonstrate that biophilic design not only possesses therapeutic properties but also influences the visual appeal of structures.