Planning a quality system for high voltage testing laboratories
Yüksek gerilim laboratuvarları için bir kalite sistemi planlaması
  1. Tez No: 82549
  2. Yazar: FATİH ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Gerilim, kalite, yönetim, akreditasyon, test. IV, High- voltage, quality, management, accreditation, test. Ill
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz YÜKSEK GERİLİM LABORATUARLARI İÇİN BİR KALİTE SİSTEMİ PLANLAMASI ÇETİN, Fatih Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız ARKAN Haziran 1999, 188 sayfa Kalite ve kalite sistemi kavramları dünyada hızla yayılmakta ve büyük kabul görmektedir. Ürün kalitesinde ki güvenirlik büyük önem kazanmış ve üreticiler için rekabetin bir parçası olmuştur. Bu güvenin sebeplerinden biri de testlerin belirlenen standartlara göre akredite laboratuarlarda yapılmasıdır. Yüksek Gerilim Laboratuarları bu güvende kendi sektöründe büyük rol oynamaktadır. Bu çalışmada, kalite sistemlerinin tanımları, amaçları, birimleri, araçları ve akreditasyon kavramı Yüksek Gerilim Laboratuarları açısından araştırılmıştır. Yüksek Gerilim Laboratuarlarında bir kalite sisteminin nasıl kurulacağı da incelenmiştir. Uluslararası kalite sistemi standartları karşılaştırılarak, ODTÜ Yüksek Gerilim Laboratuarı için bir kalite sistemi önerilmiştir. Bu sistemin gereği olan bir kalite el kitabı ve destek dokümanları ODTÜ Yüksek Gerilim Laboratuarının gereksinimlerine özgün hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANNING A QUALITY SYSTEM FOR HIGH VOLTAGE TESTING LABORATORIES ÇETİN, Fatih M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Yıldız ARIKAN June 1999, 188 pages Quality and quality system concepts are spreading in the world continuously and finding great acceptance. Confidence in product quality has gained significance and became an important component of competitiveness for manufacturers. One reason for this confidence is the compliance tests which are carried out in accordance with recognized standards at accredited test laboratories. High Voltage Testing Laboratories play essential role for this confidence in their related sectors. In this thesis, definitions, aims, items and tools of quality systems and accreditation concepts are investigated for High Voltage Testing Laboratories. How a quality system could be established for High Voltage Testing Laboratories is also studied. Comparing the international quality system standards, a quality system is proposed for METU High Voltage Testing Laboratory. As a requirement of system, a quality manual and necessary supporting documents specific to the needs of METU High Voltage Testing Laboratory are prepared.