EDAS a system for economical evaluation of distribution automation
Dağıtım sistemleri otomasyonun ekonomik değerlendirmeleri için bir sistem
- Tez No: 82548
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağıtım Sistemleri Ekonomik Analizi, Elektrik Dağıtım Sistemleri vı, Economic Evaluation of Distribution Automation, Electric Distribution System. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz DAĞITIM SİSTEMLERİ OTOMASYONUNUN EKONOMİK DEĞERLENDİRMELERİ İÇİN BİR SİSTEM ÇETİN, İzzet Emre Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi.: Prof. Dr. Arif ERTAŞ Y.Tez Yöneticisi: Dr. Lütfullah KUŞDEMİR Nisan 1999, 149 sayfa Dağıtım Sistemleri Otomasyon projelerinin değerlendirilmesine yönelik olarak EPRİ (Electric Power Research Institute) tarafından hazırlanan metodoloji, tezin temeli olarak alınmıştır. Tezdeki temel amaç, dağıtım sistemlerinde otomasyon yatırımlarının ekonomik olarak uygulanabilir olup olmadığının araştırılmasında kullanılacak ve sistematik bir yaklaşım sunacak dizge geliştirmektir. Kullanıcı, ilk önce dağıtım sistemi otomasyonu için sistemin genişlemesini ve gereksinimlerini de göz önünde bulundurarak ekonomik açıdan gerçekleştirilebilme ihtimali yüksek aday otomasyon işlevlerini belirleyecektir.Kullanılan yöntem, sistemin önce otomasyon uygulanmadan ve daha sonra uygulanarak çalışılmış olmasını gerektirmektedir. Seçilen sistem, dağıtım sisteminin ufak bir parçası ya da büyük bir fabrikanın dağıtım sistemi olabilir. Bu tezde geliştirilecek olan yazılım, EPRİ tarafından tanımlanmış metodda belirtilen eder-yarar denklemlerini kullanarak, her iki durum için gerekli hesaplamaları yapacak ve kullanıcının yatırım kararının ekonomik olarak gerçekleştirilebilir olup olmadığı sorusuna yanıt verecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ED AS A SYSTEM FOR ECONOMICAL EVALUATION OF DISTRIBUTION AUTOMATION ÇETİN, İzzet Emre M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif ERTAŞ Co-supervisor: Dr. Lütfullah KUŞDEMİR April 1999, 149 pages The methodology described by EPRI, for use in determining the economic feasibility of automation of electric distribution systems will be the base of this thesis. The general objective is that the system provide a tool together with a systematic approach for utilities, or the users of the system, to use in determining the economic feasibility of distribution automation for their systems. The user will determine the functions that are candidate for the distribution system automation by taking into account the growth of the system and the requirements to be met. The methodology requires that a utility analyse the selected iiidistribution system over a study period of future years, first without automation and then assuming distribution automation is implemented. The area considered for automation may be only a small part of the distribution system, or electrical distribution system of a large plant. The developed tool will then carry-out the evaluation method among the automated and non-automated distribution systems by evaluating the cost and benefit functions for both alternatives and determine if the automated system is economically feasible.