Yerel halkın ekoturizm algı ve tutumlarına yönelik görüşlerinin betimsel tarama yöntemiyle incelenmesi: Ordu örneği
Analysis of local people's views on ecotourism perceptions and attitudes by descriptive survey method: The case of Ordu
  1. Tez No: 825754
  2. Yazar: CEMRE SÜMEYYE GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, turizm, destinasyon, ekoturizm algısı, Ecotourism, tourism, destination, ecotourism description
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ekoturizm için önem arz eden bu çalışmada yerel halkın ekoturizm algısı ve ekoturizme karşı tutumları incelenmiştir. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evrenini Ordu ili yerel halkı, örneklemi ise Ordu ilinde yaşayan 505 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada Betimsel tarama yntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Ordu İlindeki Yerel Halkın Ekoturizme Yönelik Bilinç Algısı ve Tutumlarına İlişkin Görüşlerini Belirleme Anketi”kullanılmıştır. Araştırmada yapılan analizler sonucunda yerel halkın ekoturizm hakkında en çok çevre dostu bir turizm olduğunu ve ekoturizmin çevreyi koruyan, yerel halkın refahına katkı sağlayan bir turizm olduğunu bildikleri görülmüş, Ordu ilinde yapılabilecek ekoturizm aktivitelerinden eğlenmeye dayalı ekoturizm seçenekleri arasında doğa yürüyüşünün en uygun olduğu, balon turizminin ise bölgede yapılabilirliğinin daha az olduğunu düşündükleri görülmüştür. Öğrenmeye dayalı ekoturizm aktiviteleri arasında ise doğa fotoğrafçılığı ve kültür turizminin Ordu ilinde uygulanması en uygun seçeneklerden biri olduğunun düşünüldüğü, yine ekoturizm etkinliklerinden olan olağanüstü olaylar ve jeomorfolojik olayları izleme etkinliklerinin ise şehre uygun olmadığının düşünüldüğü görülmüştür. Ordu iline en uygun dinlenmeye dayalı ekoturizm faaliyetinin kamp/karavan turizmi olduğunun düşünüldüğü, kaplıca turizminin kamp/karavan turizmine kıyasla Ordu iline uygun olmadığının düşünüldüğü görülmüştür. Genel olarak yerel halkın Ordu ilinde uygulanması en uygun olan potansiyel ekoturizm aktivitelerinin kış turizmi, doğa yürüyüşü, yön bulma (orientering) ve dağ tırmanışı olduğu, balon turizmi ve ayağa ip baplayıp atlama (bungeejumping) etkinliklerinin ise Ordu iline uygun olmadığını düşündükleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study, which is important for ecotourism, examines how the local people perceive ecotourism and their attitudes towards it. Descriptive scanning method was used in the literature by determining criteria. The research population consists of the local people of Ordu province, and the sample consists of 505 people living in Ordu province. The findings obtained from the research were presented in the form of frequency distribution. As a result of the analysis, it was observed that the local people know that ecotourism is an environmentally friendly tourism and that it is a type of tourism that contributes to the protection of the environment and the welfare of the local people. Among the ecotourism activities that can be done in Ordu province, it was seen that nature walks are the most suitable option among the entertainment-based ecotourism options, and that balloon tourism is considered to be less feasible in the region. Among the ecotourism activities based on learning, it was thought that nature photography and cultural tourism are one of the most suitable options to be implemented in Ordu province, and it was observed that the activities of observing extraordinary events and geomorphological events, which are also ecotourism activities, are not suitable for the city. It was considered that the most suitable ecotourism activity based on relaxation in Ordu province is Camping/Caravan Tourism, and it was seen that Spa Tourism is not suitable for Ordu province compared to Camping/Caravan tourism. Generally, it was seen that the potential ecotourism activities that are most suitable to be implemented in Ordu province are winter tourism, nature walks, orienteering, and mountain climbing, while balloon tourism and bungee jumping activities are not suitable for Ordu province.