Modeling of tunnel form buildings by equivalent frame method
- Tez No: 82607
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATIMTAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: perde duvar, sonlu eleman modeli, eşdeğer çerçeve modeli, periyot, temel kesme kuvveti. VI, shear walls, finite element model, equivalent frame model, period, base shear. iv
 - Yıl: 1999
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz TÜNEL KALIPLA YAPILMIŞ YAPILARI EŞDEĞER ÇERÇEVE YÖNETEMİ İLE MODELLENMESİ Ghuneim, Naseim Yüksek Lisans, İnşaat Mühendesliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Ergin Atımtay Eylül 1999, 110 safa Yoğun perde duvarlı yapılar son yıllarda birçok ülkede toplu yapılaşma aktivitesinde standart teknoloji haline gelmiştir. Bu tür yapılar tünel kalıp teknolojisi kullanılarak inşa edilmektedir. Bu sistem betonarme duvarlar arasındaki yanal yüklere (rüzgar ve sismik) ve de yerçekimi yüklemesine karşı koyan duvarları kapsar. Tünel kalıp teknolojisi kullanılarak yapılan yapılar için sonlu eleman yöntemi en uygun analiz yöntemi olabilir, ama bu yöntem hesaplama zamanı düşünüldüğünde mühendislik büroları için pratik bir yöntem değildir. Bu yüzden bu çalışmada eşdeğer çerçeve yönterninin yoğun perde duvarlı yapılara uygulanabilirliği incelenmektedir.Değişik boyutlara sahip beş adet basit yapı ve duvar biçimi hesaba katılmıştır. Bu yapılar sonlu eleman tekniği ve geniş-kolon-çerçeve yöntemi kullanılarak modellenmiştir. Bu yapılar beş, on ve de yirmi kata sahip olacak biçimde modellenmiştir. İki modelin dinamik analizi yapılmıştır. İki modelin analizleri periyodu, tepe deplasmam, kütle katılımı, temel kuvvetleri ve de yapıdaki her duvarın temel kesme kuvvetleri karşılaştırılarak yapılmıştır. Bu tür yapıların esas periyotlarının saptanması için bir analitik fomül geliştirilmiştir. Döşeme esnekliğinin yapının davranışı üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING OF. TUNNEL FORM BUILDINGS BY EQUIVALENT FRAME METHOD Ghuneim, Naseim M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ergin Atımtay September 1999, 110 pages In recent years, shear wall dominant buildings have become the standard technology of mass housing activity. This type of buildings is constructed by using tunnel form techniques. This system consists of slabs spanning between reinforced concrete walls, which resists horizontal (wind and seismic) as well as gravity loading. Finite element method may be the most appropriate method of analysis for buildings built by using tunnel form techniques, but this method is not a practical method for engineering offices due to the computation time involved. So in this mthesis it is tried to study the applicability of equivalent frame method when applied to shear wall dominant structures. Five preliminary sample buildings having different dimensions and wall configuration are considered. These buildings are modelled by using finite element techniques and wide-column-frame analogy. The buildings are modeled for five, ten and twenty floors. A dynamic response analysis of the two models is performed. A comparison of the analysis of the two models were performed by considering the period, the top sway, the participating mass, base forces and the distribution of the base shear at each wall of the building. An analytical formula is derived to determine the fundamental period of these types of buildings. The effect of the floor flexibility on the behaviour of the buildings is investigated.