OECD ülkelerinin sağlık sistemlerinin verimliliğinin incelenmesi
Investigation of the efficiency of health systems of OECD countries
- Tez No: 826122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇİĞDEM CEZLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Sağlık Harcamaları, Sağlık Sistemleri, OECD Ülkeleri, Verimlilik, Health Services, Health Expenditures, Health Systems, OECD Countries, Efficiency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Her ülke farklı sağlık sistemi modellerini benimsemiştir. Sağlık sistemlerinin, nüfusun sağlık seviyesini arttırmak, sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve hastalıklardan doğan maliyetlere karşı topluma finansal koruma sağlamak gibi amaçları vardır. Dolayısıyla ülkelerin sağlık düzeylerinin ve sağlık göstergelerinin incelenmesi, toplumun sosyal hayatına ve refah seviyesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2011-2021 yılları arasındaki güncel veriler de dahil edilerek OECD ülkelerinin sağlık sistemlerinin verimliliğinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın modelini sistematik derleme yöntemi oluşturmaktadır. Araştırmanın modelinde OECD ülkelerinin sağlık verilerinin bulunduğu World Bank veri tabanından ve OECD veri bankasından alınan verilerin kullanılarak 2011-2021 yılları arasında Ebschost, Google Scholar, Pubmed, Science Direct, Scopus, Springer Link, Ulakbim, Web of Science veri tabanlarında yayınlanan makaleler taranmıştır. Sistematik derleme yapılırken“OECD ülkeleri”,“sağlık sistemleri”“verimlilik”,“sağlık sistemlerinin verimliliği”,“Doğumda Beklenen Yaşam Süresi”,“Bin Kişi Başına Düşen Hekim Sayısı”,“Bin Kişi Başına Düşen Hemşire Sayısı”,“Bin Kişi Başına Düşen MR Sayısı”, Sağlık harcamalarının GSYİH içindeki payı“, ”Bin Kişi Başına Düşen Sağlık Harcaması“, ”Bebek Ölüm Hızı“, ”Bin Kişi Başına Düşen Yatak Sayısı“, ”Tütün Kullanım Oranı" kelimelerinin farklı kombinasyonlarıyla taranmıştır. Bu çalışmalardan 160 makaleye ulaşılmış olup, araştırma kriterlerine uygun 100 makale analiz edilmiştir. Yapılan çalışmanın raporlaması PRISMA kılavuzuna göre hazırlanmıştır. Araştırmaya dahil olan ve sağlık göstergeleri incelenecek olan ülkeler, 38 adet OECD üyesi ülkelerdir. Araştırma ve analizin sonucunda verimliliği en düşük ülkeler, Lüksemburg, İsrail, Şili, Türkiye ve Meksika olmuştur. En verimli ülkeler, Japonya, Danimarka, Norveç, İsviçre ve İzlanda'dır. Ülkelerin sağlık sistemlerinin verimliliğinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Each country has adopted different health system models. Health systems aim to improve the health of the population, meet their health needs, and provide financial protection to society against the costs of diseases. Therefore, examining the health levels and health indicators of countries contributes to the social life and welfare level of the society. The aim of this study is to evaluate the efficiency of the health systems of OECD countries by including the current data between the years 2011-2021. The model of the research is the systematic compilation method. In the model of the research, the articles published in Ebschost, Google Scholar, Pubmed, Science Direct, Scopus, Springer Link, Ulakbim, Web of Science databases between 2011-2021 were scanned by using the data obtained from the World Bank database, which contains the health data of OECD countries, and the OECD database.“OECD countries”,“health systems”“efficiency”,“efficiency of health systems”,“Life expectancy at birth”,“Number of Physicians per Thousand”,“Number of Nurses Per Thousand”,“Number of Nurses Per Thousand People”Number of MRIs Per Thousand People“, Share of Health Expenditure in GDP”,“Health Expenditure Per Thousand Population”,“Infant Mortality Rate”,“Number of Beds Per Thousand Population”,“Tobacco Use Rate”were searched. From these studies, 160 articles were reached, and 100 articles in accordance with the research criteria were analyzed. The reporting of the study was prepared according to the PRISMA guideline. The countries included in the research and whose health indicators will be examined are 38 OECD member countries. As a result of the research and analysis, the countries with the lowest productivity were Luxembourg, Israel, Chile, Turkey and Mexico. The most productive countries are Japan, Denmark, Norway, Switzerland and Iceland. It has been suggested to carry out studies to increase the efficiency of the health systems of the countries.