Deformation monitoring using adjustment method
Dengeleme metodları ile deformasyon izlenmesi
  1. Tez No: 82635
  2. Yazar: MASAB HAWWARY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deformasyon İzlenmesi, Helmert Transformasyonu, Kalman Filtrelemesi Tekniği. vı, Deformation Monitoring, Helmert Transformation, Kalman Filtering Technique. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz DENGELEME METODLARI ÎLE DEFORMASYON İZLENMESİ HAWWARY, Mosa'b Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Bahattin COŞKUN Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kamil EREN Ocak 1999, 101 sayfa Yapay yapıların deformasyonlanmn izlenmesi ve belirlenmesi çeşitli aletsel ve istatistiksel metodlar ile yapılabilmektedir. Burada Helmert Transformasyonu ve Kalman Filtrelemesi Tekniği adı allında iki istatistiksel metod sunulmaktadır;. Veri işlenmesi için hem yazar tarafından geliştirilen bir bilgisayar programı hem de bir ticari yazılım kullamlmıştır.Kovaryans matrislerinin hesaplanmasının önemi vurgulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, cismin davranışı hakkında hiç veya çok az dinamik bilgi olan benzer problemlerde Kalman Filtrelemesi Tekniğinin uygulanabilirliğini göstermektedir. Bu tekniğin uygulanabilmesi için ön bilgi gerekli olduğu şeklindeki inancın doğru olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEFORMATION MONITORING USING ADJUSTMENT METHODS HAWWARY,Mosa'b M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Bahattin COŞKUN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kamil EREN January 1999, 101 pages Monitoring and detecting of deformations of artificial structures can be carried out by various instrumental and statistical methods. Two statistical methods are presented here; Helmert Transformation and Kalman Filtering Technique. A commercial software and a computer program that has been developed by the author are used for data processing. mThe importance of calculating covariance matrices is highlighted. Results obtained indicates the applicability of Kalman Filtering Technique in problems where no or very little dynamic information is available about the behaviour of the body. This is contradictory with the common belief that this technique needs massive pre- information to be applied.