Direct conversion of celestite to strontium in sodium carbonate aqueous media
Sodyum karbonat kullanılarak selestitin stronsiyum karbonata dönüştürülmesi
  1. Tez No: 82634
  2. Yazar: SERTER KORAY HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stronsiyum, Selestit, Stronsiyum Karbonat, Stronsiyum Sülfat, Soda Külü, Sodyum Karbonat, Liç, Dönüştürme vı, Strontium, Celestite, Strontium Carbonate, Strontium Sulphate, Soda Ash, Sodium Carbonate, Leach, Direct Conversion IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Oz Sodyum Karbonat Kullanilarak Selestîtîn Stronsiyum Karbonata Dönüştürülmesi Hatipoğlu, Serter Koray Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz Topkaya Ocak 1999, 58 sayfa Bu tez çalışmasında, 'Dönüşüm' yöntemi ile stronsiyum karbonat elde edilmesi için Sivas selestit konsantresinin sodyum karbonat çözeltisi ile liçi incelendi. Termodinamik açıdan dönüşüm reaksiyonunun mümkün olduğu ve çözeltinin pH değerinin, reaksiyonun gerçekleşebilmesi için gerekli değerler içinde olduğu görüldü. İlk olarak selestit konsantresinin, cevher zenginleştirme yöntemleri ile biraz daha zenginleştirilmesine çalışıldı. Verim çokdüşük olduğu için sonraki dönüşüm testleri, zenginleştirme işleminden geçirilmemiş konsantre ile yapıldı. Sodyum karbonat konsantrasyonundaki değişim, sıcaklık, süre, karıştırma hızı ve öğütme derecesinin etkileri incelenen değişkenlerdi. Kimyasal analiz yöntemi ile, en fazla dönüşüm miktarının %98.57 olduğu görüldü. Bu miktar, konsantrenin -212fxm tane boyutuna öğütüldükten sonra stokiyometrik miktardan %30 daha fazla Na2CÛ3 eklenerek, sabit karıştırma hızında ve 90°C de 3 saat liçi ile elde edildi. Aynı deneysel koşullarda, eklenen sodyum karbonat miktarı stokiyometrik olarak hesaplanan miktara düşürüldüğünde, dönüşüm miktarının %88.02' ye düştüğü saptandı. Ayrıca tane boyutundaki azalmanın da dönüşüm derecesinin artmasına katkıda bulunduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Direct Conversion Of Celestite TO Strontium Carbonate In Sodium Carbonate Aqueous Media Hatipoğlu, Serter Koray M. Sc. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz Topkaya January 1999, 58 pages The leaching of celestite concentrate from Sivas with sodium carbonate solution in order to obtain strontium carbonate by the direct conversion method was investigated in this thesis work. From the thermodynamic considerations, it was seen that the conversion reaction was feasible and solution pH was within the limits for the reaction to occur. The celestite concentrate was first tried to be further up-graded by mineral processing techniques. Since the iiirecoveries were very low, the subsequent direct conversion tests were carried out with the concentrate in as obtained form without further upgrading. The effect of sodium carbonate concentration, temperature, duration, stirring speed and the degree of grinding on the conversion of celestite were the parameters investigated. The chemical analysis showed that the maximum amount of conversion was 98.59%. This was obtained for a sample ground to -212|j,m after leaching for 3 hours at 90°C with 30% excess Na2CC>3 addition at a constant stirring speed. Under the same experimental conditions, as the amount of Na2COs added decreased to the stoichiometrically calculated amount, the amount of conversion dropped to 88.02%. Decreasing of particle size was also found to be helpful in increasing the degree of conversion.