Türk hukukuyla karşılaştırmalı olarak KKTC hukuku'nda destekten yoksun kalma tazminatı
Comparative analysis of compensation for loss of support in Turkish law and Northern Cyprus law
- Tez No: 826389
- Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE ŞENOCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Destek, Destekten Yoksun Kalma, Yansıma Zarar, Tazminat, Maddi Zarar, Support, Loss of Support, Reflected Damage, Compensation, Material Damage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Kişinin ölümünün ardından hayattayken fiilen destek olduğu ya da ölmeseydi ileride kuvvetle muhtemel destek olacağı kişilerin zarar verenden tazminat talepleri gündeme gelir. Destekten yoksun kalma tazminatı adı verilen bu maddi tazminatın şartları ve kimler tarafından talep edilebileceği her ülkenin hukuk sistemine göre değişir. Uzun yıllar boyunca İngilizlerin egemenliğinde kalan Kıbrıs adasının hukuk sistemi, yasal mevzuatı ve yargı örgütü İngiliz Hukuku'nun etkisinde kalmıştır. Bu sebeple, adada hala Anglo-sakson hukuk sisteminin etkileri sürmektedir. Destekten yoksun kalma tazminatı İngiliz döneminde yürürlüğe giren Haksız Fiiller Yasası'nda (HFY) düzenlenmiş, İngiliz Hukuku'nda kabul edilen esas aynen benimsenmiştir. Bu sebeple, destekten yoksun kalan kişiler kanun koyucu tarafından sınırlı olarak sayılmıştır. Türk Hukuku'nda ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu İsviçre'den iktibas edilmiştir. Bu sebeple, İsviçre Hukuku'nda olduğu gibi destekten yoksun kalma tazminatı destek ile destek gören arasındaki fiili ilişkiye dayandırılmıştır. KKTC ve Türk Hukuku'nda kural doğrudan zararların tazmin edilmesidir. Ancak her iki hukuk düzeninde de kanun koyucu HFY m. 58 ve TBK m. 53/b.3 hükümleriyle bir istisna getirmiş, üçüncü kişilerin zararlarının destekten yoksun kalma tazminatı kapsamında tazmin edilmesine imkân tanımıştır.
Özet (Çeviri)
After the death of the person, the claims of compensation from the person who caused the damage come to the agenda of the people who actually supported the person while he was alive, or who would most likely support him in the future if he had not died. The terms of this pecuniary compensation, which is called compensation for loss of support, and who can claim it, vary according to the legal system of each country. The legal system, legal legislation and judicial organization of the island of Cyprus, which was under the rule of the British for many years, were also under the influence of English Law. For this reason, the effects of the Anglo-Saxon legal system still continue on the island. Compensation for loss of support was regulated in the Tort Acts Act (HFY), which came into force in the British period, therefore, the principle accepted in English Law was adopted exactly. For this reason, those who were deprived of support were counted as limited by the legislator. In Turkish Law, the Turkish Code of Obligations No. 6098 was quoted from Switzerland. For this reason, as in Swiss Law, compensation for loss of support is based on the actual relationship between the supporter and the supportee. In TRNC and Turkish Law, the rule is to compensate direct damages. However, in both legal orders, the legislator brought an exception with the provisions of HFY m. 58 and TBK m. 53/I-b.3, allowing third parties to be compensated within the scope of compensation for lack of support.