COVİD 19 enfekte gebelerde akciğer tutulumuna etki eden risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors affecting lung involvement in COVİD 19 infected pregnant women
- Tez No: 826401
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 enfeksiyonu, gebelik, akciğer tutulumu, risk faktörleri, toraks BT, COVID-19 infection, pregnancy, lung involvement, risk factors, Thorax CT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19 enfekte gebelerin akciğer tutulumuna neden olan risk faktörlerinin değerlendirilmesi, takip ve yönetimine olumlu katkı sağlanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak yapılan çalışmada Mart 2020-Ocak 2022 tarihleri arasında SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde COVID-19 enfekte olup doğum yapan gebeler elektronik veri kayıtları ve hastane arşivinden edinilen yatan hasta dosyalarından tarandı. COVID-19 enfeksiyonu negatif olan hastalar gruba dahil edilmedi. COVID-19 pozitif olup 26. haftadan önce doğum yapan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen gebelerin akciğer tutulumları, gebenin yaşı, BMI, yatıştaki gebelik haftası, laboratuar (CRP/ hemogram/ fibrinojen/prokalsitonin) değerleri, preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği, gestasyonel diyabet, sigara öyküsü, doğum haftası ile ilgili verilere elektronik kayıt sistemi, hastane arşivinden edinilen yatan hasta dosyalarından ulaşıldı. Bulgular: 26-41 hafta arası gebeliği olan hastanemizde doğum yapmış COVID-19 enfeksiyonu pozitif olan 92 kadın dahil edilmiştir. Olguların %67,4'ünde akciğer tutulumu olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan olguların yaşları 16 ile 45 arasında değişmekte olup, ortalama 28,61±5,96 yaştır. Akciğer tutulumu olan olguların yaşları ortalama 27,94±5,57, olmayanların ortalama 30,00±6,58 dir ve anlamlı farklılık göstermemektedir. Akciğer tutulumu olan olguların gebelik haftaları ortalama 36,04±3,61, olmayanların gebelik haftası ortalama 37,80±2,16 haftadır. Anlamlı seviyede düşük saptanmıştır. Araştırmaya katılan olguların BMI değerleri 16,9 ile 45,1 arasında değişmekte olup; ortalama değer 28,38±4,42'dir. Akciğer tutulumu olan hastaların BMI ortalama 29,36±4,78, olmayanların ortalama 26,39±2,71dir. Anlamlı seviyede yüksek saptanmıştır. Olguların %19,6'sının sigara içtiği görülmüştür. Araştırmaya katılan olguların %85,9'unun ek hastalığı olduğu, %5,4'ünün ilaç kullandığı görülmüştür. Akciğer tutulumuna göre gravide, parite, IUGR, preeklampsi, sigara kullanımları,ek hastalıkları, ilaç kullanımları, diyabet varlıkları ve çoğul gebelik durumları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Akciğer tutulumu olan olguların CRP değerleri ortalama 44,40±36,10 ve Pro-C değerleri ortalama 0,15±0,22, olmayanların CRP değerleri ortalama 29,38±36,37, Pro-C değerleri ortalama 0,04±0,04dir, anlamlı seviyede yüksek saptanmıştır.Akciğer tutulumu olan olguların D-dimer değerleri ortalama 3,70±8,71 olmayanların ortalama 4,05±3,06 dir ve anlamlı seviyede düşük saptanmıştır. Akciğer tutulumuna göre olguların Hb, Lenfosit ve Fibrinojen anlamlı farklılık göstermemektedir. Sonuç: Sonuçlarımıza göre COVID-19 enfekte gebelerde artmış BMI, yüksek CRP ve Pro-C değerleri akciğer tutulumu için risk faktörü olarak görülmüştür. COVID-19 tanısı alan gebelerde primer ve sekonder korunma açısından bu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of risk factors that cause lung involvement of pregnant women infected with COVID-19 is a positive (+) contribution to pregnancy management. Materials and Methods: In the retrospective study, pregnant women who were infected with COVID-19 and gave birth at SBU Kocaeli Derince Training and Research Hospital between March 2020 and January 2022 were scanned from electronic data records and inpatient files obtained from the hospital archive. Patients with negative COVID-19 infection were not included in the group. Patients who were positive for COVID-19 and aborted before the 20th week were not included in the study. Electronic recording system for data on lung involvement, age of the pregnant, BMI, week of hospitalization, laboratory (CRP/hemogram/fibrinogen/procalcitonin) values, preeclampsia, intrauterine growth retardation, gestational diabetes, smoking history, gestational week of the pregnant women included in the study, Retrieved from the inpatient files obtained from the archive. Results: 92 women with positive COVID-19 infection who gave birth in our hospital with a pregnancy between 26-41 weeks were included. Lung involvement was observed in 67.4% of the cases. The ages of the subjects participating in the study ranged from 16 to 45, with an average. It is 28.61±5.96 years old. The mean age of the cases with lung involvement is 27.94±5.57, the mean age of the cases without lung involvement is 30.00±6.58, and there is no significant difference. The average gestational week of the cases with lung involvement was 36.04±3.61, and the average of 37.80±2.16 weeks in those without lung involvement. It was found to be significantly low. The BMI values of the subjects participating in the study ranged from 16.9 to 45.1; the mean value is 28.38±4.42. The mean BMI of patients with lung involvement was 29.36±4.78, and the mean of patients without lung involvement was 26.39±2.71. It was found to be significantly high. It was observed that 19.6% of the cases were smokers. It was observed that 85.9% of the subjects participating in the study had an additional disease and 5.4% were using drugs. Gravity, parity, IUGR, preeclampsia, smoking, co-morbidities, drug use, presence of diabetes and multiple pregnancy status do not show any statistically significant difference according to lung involvement. The mean CRP values of the patients with lung involvement were 44.40±36.10 and the mean Pro-C values were 0.15±0.22, the mean CRP values of the patients without lung involvement were 29.38±36.37, the mean Pro-C values were 0.04±0. The mean D-dimer values of the cases with lung involvement were 3.70±8.71, while the mean of those without lung involvement was 4.05±3.06, and it was found to be significantly low. According to lung involvement, Hb, Lymphocyte and Fibrinogen of the cases do not differ significantly. Conclusions: According to our results, BMI, high CRP and Pro-C values were seen as risk factors for lung involvement in pregnant women infected with COVID-19. These factors should be considered in terms of primary and secondary prevention in pregnant women diagnosed with COVID-19.