Causes analysis and stabilisation of a coastal slide, south of Sinop, Turkey
Bir kıyı heyelanının nedenleri, analizi ve duraylılığı. Sinop güneyi Türkiye
  1. Tez No: 82643
  2. Yazar: NİHAT SİNAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geriye dönük analiz, inklinometre, artık makaslama dayanımı parametreleri, kaya topuk dolgusu, zemin şev stabilitesi. VI, Back analysis, inclinometer, residual shear strength parameters, rock buttress, soil slope stability IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz BİR KIYI HEYELANININ NEDENLERİ, ANALİZİ VE DURAYLILIĞI, SİNOP GÜNEYİ/TÜRKİYE Işık, Nihat Sinan Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vedat DOYURAN Aralık, 1999, 111 sayfa Bu çalışmanın amacı, 33 Evler Heyelanının nedenlerini, zeminin heyelanda artık makaslama dayanımı parametrelerini ve en uygun iyileştirme tekniğini belirlemektir. Heyelanın mekanizmasını belirlemek için Yüksel Proje Uluslararası A.Ş. tarafından yapılan sondajlara ait veriler, inklinometre ölçümleri, standart penetrasyon deneyleri ile zemin mekaniği labaratuvar deney sonuçları dikkate alınmıştır. Heyelan bölgesinde iki jeolojik birim görülmektedir. Bunlar, Saraycık ve Sankum formasyonlarıdır. Saha gözlemlerine, saha ve laboratuvar deney sonuçlarma göre Saraycık formasyonu, CL, CH, MH tipi zeminlerden oluşur ve katı kil olarak tanımlanabilir. Formasyon, önemli miktarda simektit tipi kil minerali içerir. Sankum Formasyonu ise, üst kısımlarda SP, SW, SM tipi zeminlerden oluşur ve orta sıkılıkta kum olarak tanımlanabilir, alt kısımlarda MH, CL, CH tipi zeminler egemen olup, orta katılıkta kil olarak tanımlanabilir.Geriye dönük şev duraylılığı analizleri dört adet profil boyunca yapılmıştır. İnklinometre ölçüm sonuçlarına ve saha gözlemlerine göre yenilme modeli dairesel kayma türünde olup, yenilmenin tamamına yakını Saraycık formasyonu içerisindedir. Geriye dönük analiz sonuçlarına göre kayma sırasında artık zemin makaslama dayanımı parametreleri cr = 0, §T = 10.3°olarak belirlenmiştir. Heyelanın büyüklüğü, kayma dairesinin konumu ve artık makaslama dayanımı parametreleri göz önüne alındığında, en uygun iyileştirme tekniğinin kaya topuk dolgusu olduğu belirlenmiştir. Statik ve dinamik yükler dikkate alınarak, duraylılık analizleri, Bishop Karmaşık Yöntemi ile yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, olası deprem durumunda güvenlik katsayısı 1.2 den büyüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CAUSES, ANALYSIS AND STABILISATION OF A COASTAL SLIDE, SOUTH OF SINOP,TURKEY Işık, Nihat Sinan M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Vedat DOYURAN December, 1999,111 pages The purpose of this study is to determine the causes, residual shear strength parameters of the material involved at the Sinop 33 Evler Landslide, and to establish appropriate stabilisation technique. In order to accomplish these tasks, borehole data, inclinometer measurements, standard penetration test measurements, laboratory test results provided by Yüksel Proje Uluslararası A.Ş. are taken into consideration. There are two main lithological units involved at the landslide. These are the Saraycik and the Sankum formations. Based on the field observations, field and laboratory tests results, Saraycik formation consists of CL, CH, and MH type of soils, which can be described as stiff clay. The clay minerals include considerable amount of smectite. Sankum Formation consists of SP, SW, and SM type soils at the upper parts, and it can be described as medium dense sand. At the bottom MH, CL, CH type of soils are dominant, and described as medium stiff clay. IllBack analyses are performed along four profiles from the slide investigated. The inclinometer measurements revealed a circular failure surface. The failure surface is mostly located within the Saraycik formation. The result from the back analyses revealed that at the time of failure the o residual shear strength parameters were determined as cr = 0 and §T = 10.3. By considering the size of the landslide, depth of failure surface and the residual shear strength parameters, it was decided that the most appropriate stabilisation technique is rock buttress at the toe of the slide. Static and pseudostatic stability analysis were performed using Bishop Rigorous Method and it is seen that the factor of safety is greater than 1.2 under possible earthquake loading.