Computer aided design of pressure vessels by using ASME-VIII
ASME bölüm VIII'e göre bilgisayar destekli basınçlı kap tasarımı
  1. Tez No: 82642
  2. Yazar: HAKAN İŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. SELÇUK YAHŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: basınçlı kap tasarımları, ASME Bölüm VIII, membran gerilme, Zick Analizi, kaynak sonrası ısıl işlem vı, pressure vessel design, ASME Section VIII, membrane stress, Zick's analysis, post weld heat treatment IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz ASME BÖLÜM VIII 'E GÖRE BİLGİSAYAR DESTEKLİ BASINÇLI KAP TASARIMI İşçi, Hakan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Selçuk Yahşi Ocak 1999, 134 Sayfa Bu çalışma, Amerikan Makina Mühendisleri Odası Kazan ve Basınçlı Kaplar Standardı Bölüm VIII, Kısım 1 'e göre yapılan basınçlı kap tasarımıyla ilgilidir. Bu standardın kuralları kullanılarak, kolay kullanımlı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu program kullanılarak, yatay veya dikey tip, kaynakla imal edilen ince duvarlı basınçlı kaplar tasarlanabilmektedir. Basınçlı kaplar üç bölümde incelenmiştir, sırasıyla, gövde elemanları, nozullar ve yardımcı elemanlar. Gövde elemanları silindirik gövdeler, konik geçişler, eliptik bombeler, torisferik bombeler, yarı-küresel bombeler, kaynakla birleştirilen kapaklar, kör gövde flanşları ve gövde flanşlanndan oluşmaktadır. Gövde kalınlıktan, ASME Standardının, iç basınçtan kaynaklanan birincil membran gerilmelerini esas alan kuralları kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca, minimum tasarım metal sıcaklığı, maksimum çalışma basıncı ve ısıl işlem gereksinimleri komponent bazında incelenmiştir.Nozullar alan takviye metodu ile analiz edilmektedir. Adam giriş delikleri ve gözetleme açıklıkları da bu grup altında incelenmiştir. Yardımcı elemanlar ise semerler ve taşıma kulaklarından oluşmaktadır. Semerler yatay silindirik tanklarda taşıyıcı olarak kullanılmıştır ve Zick teorisine göre tank üzerinde yarattığı gerilmeler hesaplanmıştır. Dikey silindirik tanklar için taşıma kulakları kullanılmış ve bunlar Wolosewick'in teorisiyle analiz edilmiştir. Dikey tanklarda rüzgar yükleri hesaplanmaktadır. Bilgisayar programı, PVCAD, IBM uyumlu kişisel bilgisayarlarda çalışan Visual Basic 5.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Program tamamen kullanıcı etkileşimli bir yazılımdır, tanklar ekranda ölçekli olarak çizilebilmektedir. Program sadece gövde elemanlarının nasıl bağlandıklarını ve ilişkilendirildiklerini göstermekle kalmamakta aynı zamanda gerilme analizi sonuçlarını da vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF PRESSURE VESSELS BY USING ASME-VIII İşçi, Hakan M.Sc., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. O. Selçuk Yahşi January 1999, 134 Pages This study is concerned with the design of pressure vessels by using ASME Boiler and Pressure Vessel Code, Section VIII, Division 1. Using the rules of this code, a user friendly computer program is developed. With this program, vertical or horizontal type cylindrical, thin walled pressure vessels, which are fabricated by welding, can be designed. Pressure vessels are analysed in three parts, namely, components, openings and attachements. Components consist of cylindrical shells, conical transitions, ellipsoidal heads, torispherical heads, hemispherical heads, welded covers, bolted covers, and body flanges. Rules of the Code are utilised in the determination of wall thickness required to sustain primary membrane stresses occurred due to internal pressure. Besides, the minimum design metal temperature, the maximum allowable working pressure, and postweld heat treatment requirements are calculated in the component base. mOpenings are analysed with the area replacement method. Reinforcement calculations can be done, if required by the code. Man-holes and inspection openings are also covered. Attachments include saddle and lug supports. Saddle supports are used for horizontal vessels and stresses calculated by utilising Zick's Stress analysis. For vertical vessels lug supports are used, stresses calculated by using Wolosewick's theory. Also for vertical vessels, wind loads are considered. The computer program, PVCAD, is generated in Visual Basic 5.0 running on IBM compatible PC environment. PVCAD is an interactive vessel design software, vessels can be drawn to scale on the screen as created. How components are linked or connected can be graphically illustrated by PVCAD, the stress analysis of components can also be performed.