Comparison of two different placement patterns of tetrapad armoured breakwaters
Korma tabakası iki değişik tetrapad yerleştirme metoduyla inşa edilen dalgakıranların dengelerinin karşılaştırılması
- Tez No: 82653
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taş dolgu dalgakıran, tetrapod koruma tabakası, stabilite katsayısı, hasar, Hudson'un stabilite denklemi vı, Rubble mound breakwaters, tetrapod armours, stability coefficient, damage, Hudson's stability formula. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz KORUMA TABAKASI İKİ DEĞİŞİK TETRAPOD YERLEŞTİRME METODUYLA İNŞA EDİLEN DALGAKD3ANLARTN DENGELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI KARAKAŞ, Bülent Yüksek Lisans: İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ayşen ERGİN Yardımcı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçmer Eylül 1999, 89 Sayfa Bu çalışmada, iki değişik tetrapod dizilim metodunun dalgakıran koruma tabakası dengesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, koruma tabakası tetrapod elemanlardan oluşan ve dalgakıran gövde kısmını temsil eden, 1:31.08 ölçekli iki boyutlu bir model çalışması yapılmıştır. Deneyler, 1:1.5 ve 1:2.0 olmak üzere, iki ayrı koruma tabakası eğiminde, iki farklı tetrapod yerleştirme metoduyla, kırılmayan dalga koşullan altında yapılmıştır. Deneylerde, dalga kanalında daha önce yapılan çalışmalarda kullanılan dalga özellikleri benzer tutulmuştur. Doğal deniz dalgasını daha iyi yansıtmak amacıyla düzensiz dalgalar kullanılmıştır. Deney setleri, dalga yüksekliği ve dalga dönemlerinin aşamalı olarak artırıldığı beş deneyden oluşmaktadır. Dalga yükseklikleri 2.23m. ile 5.25m., dalga dönemleri ise 5.85s. ile 8.71 saniye arasında oluşmuştur.Her deney aşaması sonunda, dalgakıran koruma tabakasındaki hasar gözlenmiş ve bu hasara karşılık gelen dalga yükseklikleri ile birleştirilmesi sonucu hasar eğrileri oluşturulmuştur. Bu eğrilerden, %5'lik hasara karşılık gelen dalga yükseklikleri bulunmuş ve Hudson denklemi yardımıyla stabilite katsayıları, Kd, hesaplanmıştır. Deneyler sonucu elde edilen stabilite katsayılarının daha önce yapılan çalışmalarla ve tetrapod ile inşa edilmiş dalgakıranlarla karşılaştırması yapılmıştır. Bunlara ek olarak, tetrapod ve antifer blokları arasında, hem stabilite hem de ekonomik açıdan karşılaştırma yapılmış ve sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF TWO DIFFERENT PLACEMENT PATTERNS OF TETRAPOD ARMOURED BREAKWATERS KARAKAŞ, Bülent Msc. Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayşen ERGİN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner September 1999, 89 Pages In this study, the effects of two different placement patterns of tetrapod units on the stability of the armour layers of the breakwaters were investigated. A two-dimensional model, representing the trunk section of a rubble mound breakwater armoured with tetrapod units was constructed with a model scale of 1/31.08. Armour layer slopes of 1:1.5 and 1:2.0 were tested for two different placement patterns of tetrapod units under non-breaking wave conditions. Range of wave heights and wave periods were kept similar with the previous studies performed in the same wave flume. The range of wave heights were between 2.23m. to 5.25m. whereas periods where changed from 5.85s. to 8.71 seconds. After every experiment, damage at the armour layer of the breakwater was observed. Damage curves are drawn with the observed damage versus incoming wave height. Stability coefficients, Kd, were calculated with the wave height mcorresponding to 5% damage. Hudson Equation was used for the stability coefficient calculations. Results of the experiments are compared with the previous studies and stability coefficients of breakwaters constructed with tetrapod armours. In addition, a further comparison is provided between tetrapod and antifer units, both from stability and economical point of view.