The effect of radiation on Cu(In(1-x)Ga(x))(Se(1-y)Te(y))2 Thin film solar cells
- Tez No: 826536
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proton bombardımanı, Radyasyon Sertliği, Güneş Hücresi, CIGST, Harici kuantum verimliliği, Proton Bombardment, Radiation Hardness, Solar Cell, CIGST, External quantum efficiency
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, 3 farklı güneş hücresine radyasyon etkisi proton bombardımanı yapılarak test edilmiş ve farklı oranlarda katkılanan Te miktarına göre yorumlamalar yapılmıştır. Radyasyon etkisini gözlemleyebilmek için proton bombardımanı öncesi ve sonrası, akım-voltaj, harici kuantum verimliliği testleri yapılmış ve TT503, TT523 ve TT543 kodlu numunelerdeki değişimler grafiklerle gösterilmiştir. Proton bombardımanı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılmıştır. Proton bombardımanı için 3.2 Megaelektronvolt +- 0.5 Megaelektronvolt huzme 10 dakika boyunca uygulanmıştır. Proton bombardımanı öncesi ve sonrası akım-voltaj ölçümü yapılırken, Keithley 2400 kaynak ölçer kullanılmıştır. 2 çeşit ölçüm yapılmıştır; aydınlık (1000 Watt) ve karanlık. Aydınlık ölçüm yapılırken 1000 Watt ışık enerjisini sağlamak için güneş simülatörü kullanılmıştır ve piranometre ile ışık enerji kontrolü sağlanmıştır. Harici kuantum verimliliği ölçümü alınırken Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliğinde bulunan kuantum verimliliği cihazı ile ölçüm yapılmıştır. Proton bombardımanı öncesi ve sonrasında yapılan bu ölçüm, 330 Watt ışık gücü ve 300-1100 nanometre dalga boyu aralığında yapılmıştır. Harici kuantum verimliliği değerleri kullanılarak, proton bombardımanı öncesi ve sonrası bant aralığı değerleri hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda, TT523 kodlu (yüzde 0,44 Te) numunenin radyasyona dayanımının daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmadan yola çıkılarak, güneş hücresine belirli oranda Te ilavesinin radyasyon dayanımı açısından önemli olduğu ve yapılan uzay çalışmalarında güneş pilinin bozulma oranı düşeceğinden maliyetin de düşeceği ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the radiation effect of 3 different solar cells was tested by proton bombardment and interpretations were made according to the amount of Te doped at different rates. In order to observe the radiation effect, before and after the proton bombardment, current-voltage, external quantum efficiency tests were carried out and the changes in the TT503, TT523 and TT543 coded samples were shown with graphics. Proton bombardment was carried out by the Turkish Atomic Energy Agency. For proton bombardment, a 3.2 Megaelectronvolt +- 0.5 Megaelectronvolt beam was applied for 10 minute. While measuring current-voltage before and after proton bombardment, Keithley 2400 source meter was used. 2 types of measurements were made: light (1000 Watt) and dark. While measuring the illuminance, a solar simulator was used to provide 1000 Watt of light energy and light energy control was provided with a pyranometer. While measuring the external quantum efficiency, the measurement was made with the quantum efficiency device in Ankara University Physics Engineering. This measurement, made before and after the proton bombardment, was made at a light power of 330 Watt and a wavelength range of 300-1100 nanometer. By using external quantum efficiency values, bandgap values before and after proton bombardment were calculated. As a result of the calculations, it was observed that the radiation resistance of the sample coded TT523 (0.44 Te at percentage) was better. Based on this study, it is predicted that the addition of a certain amount of Te to the solar cell is important in terms of radiation resistance and the cost of the solar cell will decrease as the degradation rate of the solar cell will decrease in space studies.