Lenf nodu pozitif (cn1/pn1) prostat kanserinde radikal prostatektomi veya küratif radyoterapinin onkolojik sonuçlara etkisi
Effect of radical prostatectomy or curative radiotherapy on oncological outcomes in lymph node-positive (cn1/pn1) prostate cancer
- Tez No: 826535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN YALÇIN, PROF. DR. HİKMET KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Üroloji, Radiation Oncology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, Radyoterapi, Radikal Prostatektomi, Lenf Nodu, Prostate Cancer, Radiotherapy, Radical Prostatectomy, Lymph Node
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Mevcut retrospektif klinik çalışmada, lenf nodu pozitif prostat kanseri hastalarında (cN1/pN1) standart tedavi seçenekleri olan radikal retropubik prostatektomi (RRP) ile küratif radyoterapinin (RT) onkolojik sonuçlarının karşılaştırması amaçlandı. 2014-2022 yılları arasında radyasyon onkolojisi kliniğinde küratif RT uygulanan cN1 prostat kanseri 30 hasta ve üroloji kliniğinde RRP operasyonu yapılıp patolojisi pN1 ile sonuçlanan 42 prostat kanseri hastasının dahil edildiği toplam 72 hasta retrospektif olarak analiz edildi. Genel sağkalım (OS), kansere özgü sağkalım (CSS), biyokimyasal nükssüz sağkalım (BRFS), uzak metastazsız sağkalım (DMFS) ve tedavilere bağlı komplikasyonlar iki grup arasında karşılaştırıldı. Genel ortalama takip süresi RRP grubunda 49,14 ay (6-97), küratif RT grubunda 43,23±18,67 ay (6-80) saptandı. RRP grubundaki 42 hastanın 7 tanesinde (%17,1) biyokimyasal nüks izlenirken küratif RT grubunda 30 hastanın 7 tanesinde (%24,1) izlendi (p=0,467). Ortalama BFRS sırasıyla 81,75±5,19 ay ve 63,49±5,15 ay idi (p=0,30). RRP grubunda 42 hastanın 7 tanesinde (%16,7) metastaz bulunurken, RT grubunda 30 hastanın 5 tanesinde (%16,7) metastaz vardı (p=0,862). Ortalama DMFS sırasıyla 82,37±4,93 ay ve 63,81±4,96 aydı (p=0,182). Takipte RRP grubunda 6 hasta kaybedilirken, 4'ü kanser dışı nedenlerden öldü. Küratif RT grubunda 3 tanesi kanser dışı nedenlerden olmak üzere toplam 8 hasta öldü. RTOG-EORTC kriterlerine göre akut ve geç dönem gastrointestinal sistem yan etkileri açısından, küratif RT ve RRP hasta grupları arasında anlamlı istatistiksel fark saptanmadı (p>0,05). İnkontinans, RRP grubunda istatistiksel anlamlı şekilde daha fazla izlendi (p=0,001). Erektil disfonksiyon izlenme oranı oran olarak RRP grubunda yüksek saptanmış olsa da bu fark istatistiksel anlamlı değildi (p=0,053). İki hasta grubu arasında OS, CSS, BRFS ve DMFS' de istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
In the current retrospective clinical study, it was aimed to compare the oncological outcomes of radical retropubic prostatectomy (RRP) and curative radiotherapy (RT), which are standard treatment options, in patients with lymph node-positive prostate cancer (cN1/pN1). A total of 72 patients, including 30 patients with cN1 prostate cancer who underwent curative RT in the radiation oncology clinic between 2014 and 2022, and 42 prostate cancer patients who underwent RRP in the urology clinic and whose pathology resulted in pN1 were analyzed retrospectively. Overall survival (OS), cancer-specific survival (CSS), biochemical recurrence-free survival (BRFS), distant metastasis-free survival (DMFS), and treatment-related complications were compared between the two groups. The overall mean follow-up was 49,14±23,87 months (6-97) in the RRP group and 43,23±18,67 months (6-80) in the curative RT group. Biochemical recurrence was observed in 7 of 42 patients (17.1%) in the RRP group, while it was observed in 7 of 30 patients (24.1%) in the curative RT group (p = 0.467). Mean BFRS was 50,55±4,1 months and 45,67±3,9 months, respectively (p=0,30). Metastases were found in 7 (16,7%) of 42 patients in the RRP group, while 5 (16,7%) of 30 patients in the RT group had metastases (p=0,862). The mean DMFS was 50,17±4 months and 44,02±3,7 months, respectively (p=0,182). In the follow-up group, 6 patients died in the RRP group, while 4 died from non-cancer causes. A total of 8 patients died in the curative RT group, 3 of which were due to non-cancer causes. According to the RTOG-EORTC criteria, there was no statistically significant difference between the curative RT and RRP patient groups in terms of acute and late gastrointestinal system side effects (p>0,05). Incontinence was statistically significantly higher in the RRP group (p=0,001). Although the rate of erectile dysfunction was higher in the RRP group, this difference was not statistically significant (p=0,053). There was no statistically significant difference between the two patient groups in OS, CSS, BRFS and DMFS.