Model predictive control using neural networks applied to flight control
Yapay sinir ağları kullanan modelli öngören denetim ve uçuş kontrolu
- Tez No: 82655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Model Predictive Control, Nonlinear Systems, System Identification, Nonlinear Programming, Artificial Neural Networks, Mathematical Modeling, Flight Control Systems
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANAN MODELLİ ÖNGÖREN DENETİM VE UÇUŞ KONTROLÜ Karşıdağ, Süleyman Tarkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Kemal Leblebicioğlu Ocak 1999, 146 sayfa Modelli öngören denetleyiciler (MÖD) son yıllarda endüstriyel süreç denetiminde başarıyla uygulanmaktadır. Uçuş kontrol sistemlerinde ise birçok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Bu tez çalışmasında, farklı MÖD yaklaşımları ve bu yaklaşımların uçuş kontrol sistemlerine uygulanabilirliği incelenmiştir. Bir doğrusal olmayan programlama problemine benzer şekilde, MÖD'lerde farklı kontrol algoritmalarının kullanılması mümkündür. Örnek olarak seçilen üç ayrı MÖD mimarisinde, Newton tabanlı Levenberg-Marquardt algoritması, bir yarı-Newton yaklaşımı ve son olarak, genelleştirilmiş öngören denetim yönteminin bir türevi uygulanmıştır. MÖD yapılarında önemli bir yer tutan sistem modelinin kestiriminde, yapay sinir ağları temel alan bir yaklaşım seçilmiştir. Örnek uygulama olarak bir savaş uçağı yunuslama açısı hızının elevatör vasıtasıyla kumandası ele alınmış ve bu alternatif yaklaşımlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak MÖD sistemlerin günümüz sayısal mikroişlemcileri kullanılarak uçuş kontrolunda uygulanabileceği gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler : Model Tabanlı Öngören Denetim, Doğrusal Olmayan Dinamik Sistemler, Sistem (Dizge) Tamlama, Doğrusal Olmayan Programlama, Yapay Sinir Ağlan, Matematiksel Modelleme, Uçuş Kontrol Sistemleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODEL PREDICTIVE CONTROL USING NEURAL NETWORKS APPLIED TO FLIGHT CONTROL Karşıdağ, Süleyman Tarkan Ms, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu January 1999, 146 pages Numerous methods have been applied to the aircraft flight control problem since the early days of flight. Model predictive control (MPC) is an enhanced control approach which has been successfully applied to industrial process control during the last few decades. In this study, various MPC paradigms have been investigated with their applicability to aircraft flight control. As a nonlinear programming problem, MPC can exploit numerous alternative methods. Three alternative search algorithms have been chosen as representative methods which can be used in MPC systems; A Newton based Levenberg-Marquardt search algorithm, a quasi-Newton search algorithm and finally a nonlinear generalized predictive control (GPC) approach based on instantaneous linearization. A pitch rate controller for a highly maneuverable fighter aircraft has been taken as a case study on which these alternative MPC methods have been applied and compared. In these alternativeMPC architectures artificial neural networks have been utilized for the nonlinear estimated plant model.