Adsorption of blood proteins on modified polyürethane membranes
Modifiye poliüretan membran yüzeylerine kan proteinlerinin adsorbsiyonu
  1. Tez No: 82660
  2. Yazar: NESRİN KAYIRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poliüretan, protein adsorpsiyonu, yüzey modifikasyonu, yüzey karakterizasyonu, kan uyuşabilirliği. vı, Polyurethane, protein adsorption, surface modification, surface characterization, blood compatibility. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
öz MODİFİYE POLİÜRETAN MEMBRAN YÜZEYLERİNE KAN PROTEİNLERİNİN ADSORPSİYONU KAYIRHAN, Nesrin Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Şubat 1999, 64 sayfa Bu çalışmada poliüretan membranlann hazırlanmasında 2,4 toluen diizosiyanat ve poli(propilen etilen glikol) kullanılmıştır. Medikal saflığın sağlanması için polimerizasyon reaksiyonları, çözücü, katalizör, zincir uzatıcı gibi kimyasallar kullanılmaksızın kütie- f azda gerçekleştirilmiştir. Poliüretan membranlann yüzeyleri, argon ve oksijen gazları kullanılarak plazma- boşalım tekniği ile modifiye edilmiştir. Bu çalışmanın amacı poliüretan membranlann kan uyuşabilirliğinin geliştirilmesi için yüzey hidrofilisitesinin arünlmasıdır. Oksijen ve argon ile modifiye edilen poliüretan membranlar, temas açısı ölçümleri, su tutma çalışmaları ve AFM ile karakterize edilmiştir. Oksijen-modifiye yüzeyler, argon- modifiye yüzeylerden daha hidrofiliktir. Çahşmalar, oksijen-modifiye yüzeylerin yüksek hidrofilisitesinden dolayı daha fazla su absorpladığmı göstermiştir. AFM görüntüleri, yüzey pürüzlülüğünün plazma etkileşimi ile arttığını göstermiştir. Plazma-boşalım gücünün ve etkileşim zamanının kan proteinlerinin adsorpsiyonuna etkisi iki basamakta incelenmiştir. Birinci basamak tekli protein çözeltilerinden protein adsorpsiyonudur. Bovin serum albumin ve fibrinojen adsorpsiyonu gücün ve etkileşim zamanının artması ile azalmıştır. Bunun sebebi yüzey hidrofilisitesinin artması ile protein ve yüzey arasındaki hidrofobik etkileşimlerin zayıflaması sonucunda protein adsorpsiyo- nunun azalmasıdır. İkinci basamak insan plazmasından kan proteinlerinin adsorpsiyonudur. Modifiye edilmemiş poliüretan membranlara protein adsorpsiyonu yüksektir. Yük-boşalımı ile modifiye edilmiş membranlann protein adsorpsiyon kapasiteleri polimerik yüzeylerin hidrofilizasyonu sonucunda önemli ölçüde azalmıştır.Adsorplanan proteinlerin konformasyonel değişimleri floresans spektroskopisi ile incelenmiştir. Polimer yüzeyinden desorplanan proteinlerin floresans spektrumlannm doğal albuminkine yakın olduğu ve maksimum dalga boyunda herhangi bir kayma olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADSORPTION OF BLOOD PROTEINS ON MODIFIED POLYURETHANE MEMBRANES KA YIRHAN, Nesrin M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor Prof. Dr. Nesrin Hasırcı February 1999, 64 pages In this study, polyurethane membranes have been prepared by using toluene 2,4- diisocyanate (TDI) and poly(propylene ethylene glycol). The polymerization was carried out in bulk without using any other ingredients such as solvent, catalyst, chain extender etc., in order to obtain medical purity. Polyurethane membrane surfaces were modified with glow-discharge by using oxygen and argon. The aim of this study was to increase the surface hydrophilicity for improving the blood-compatibility of polyurethane membranes. The oxygen- and argon-treated polyurethane surfaces were characterized by contact angle, water-uptake studies and atomic force microscope pictures. The oxygen modified surfaces were more hydrophilic than argon modified surfaces. The water uptake studies showed that the highest water absorption was obtained with oxygen treated surfaces due to their high hydrophilicities. AFM images showed that surface roughness increases with plasma treatment The effects of the glow-discharge power and exposure time on the protein adsorption were examined by blood protein adsorption studies at two steps. The first step was protein adsorption from single protein solutions. The bovine serum albumin and fibrinogen adsorption drastically decreased by increasing power and exposure time. The reason is that when hydrophilicity of a surface increases, protein adsorption decreases because of decrease in the hydrophobic interactions between the treated surface and the proteins. The second step was adsorption of blood proteins from human plasma. The protein adsorption onto the untreated-polyurethane membranes were high. Glow- discharge treatment significantly decreased the protein adsorption, possibly because of the hydrophilization of surface. inThe alteration of the conformational structures of the adsorbed proteins were examined by using fluorescence spectrophotometry. Fluorescence spectra of the protein desorbed from the surfaces were very close to those of native albumin and no significant shift of maximum wavelength was detected. These results show that no denaturation of the proteins occur on the surface of membranes during the adsorption process.