Eşleri prenatal dönemde olan baba adaylarının ruhsallıklarında kadınsı özdeşimlerin rorschach testiyle incelenmesi
Investigation of feminine identifications in the psychology of expectant fathers whose spouses are in the prenatal period using the rorschach test
- Tez No: 826861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Prenatal, Babalık, Özdeşim, Kadınsılık, Rorschach Testi, Prenatal, Paternity, Identification, Femininity, Rorschach Test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Baba olma süreci baba adayının ruhsallığında erken döneme gerilemeye sebep olmakta ve baba adayının kastrasyon karmaşası, rahim içi düşlemleri ve ruhsal çiftecinselliğiyle alakalı çatışmalarının tetiklenmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada ruhsal çiftecinselliği ve kastrasyon karmaşası tetiklenen baba adaylarının kadınsı özdeşimlerinin ve kadınsının reddinin ruhsallıklarındaki görünümlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma psikanalitik kuramdan temel almış ve çalışmada projektif bir yöntem olan Rorschach Testi kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcıları 20 baba adayından oluşmaktadır ve 20 baba adayının yarısı kız bebek beklemekte, yarısı erkek bebek beklemektedir. Çalışmada katılımcı baba adaylarının Rorschach Testinde bulunan II, III, IV, VI, VII ve IX numaralı kartlara verdikleri yanıtlar incelenmiştir. Çalışmanın bulguları içerik analizi yöntemine göre yorumlanmıştır. Çalışmanın bulgusuna göre eşleri prenatal dönemde olan baba adaylarında kastrasyon endişelerinin yoğun olduğu, kadınsı özdeşimlerinin bastırıldığı ve kadınsının değersizleştirilerek reddedildiği görülmektedir. Bu çalışmanın babalığın ve baba olma sürecindeki kişilerin klinik çalışmalarındaki çatışmalarının anlaşılmasına yönelik katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The process of becoming a father causes an early regression in the psychology of the father-to-be and triggers conflicts with the castration complex, intrauterine fantasies and psychic bisexuality of the father-to-be. In this study, it is aimed to examine the feminine identifications and the appearance of the rejection of the feminine in the psychology of expectant fathers whose psychic bisexuality and castration complex are triggered. The study was based on psychoanalytic theory and the Rorschach Test, which is a projective method. The participants of the study consisted of 20 expectant father. Half of the 20 father-to-be are expecting a baby girl and half are expecting a baby boy. In the study, the answers given by expectant fathers to cards II, III, IV, VI, VII and IX in the Rorschach test were examined. The findings of the study were interpreted according to the content analysis method. According to the findings of the study, it is seen that the castration concerns are intense in expectant fathers whose spouses are in the prenatal period, their feminine identifications are suppressed and the femininity is rejected by being devalued. It is thought that this study will contribute to the understanding of fatherhood and conflicts in the clinical studies of people in the process of becoming a father.