Spor lisesi öğrencilerinin sporu bırakma nedenlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi( Ege bölgesi örneği)
An investigation of the reasons for dropping out of sports by sports high school students in terms of different variables (example of aegean region)
  1. Tez No: 827058
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Spor Lisesi, Sporu bırakma, Adolescent, Sports High School, Quittingsports
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki Spor Liseleri'nde 9. ile 12. sınıf öğrencilerinin sporu bırakma nedenlerini ve bu kararların arkasındaki faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Ege bölgesinde belirlenen dört farklı eğitim kurumuna odaklanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 1246 öğrenci dahil edilmiş ve bu örneklemden 135 öğrencinin spor faaliyetlerini sonlandırdığı görülmüştür. Maden, Koruç, Kocaekşi ve Arsan'ın (2010) ölçeği kullanılarak nedenler analiz edilmiştir. Sonuçlar, İncirliova Spor Lisesi'nin %4.62 ile en düşük sonlandırma oranına sahip olduğunu, Manisa Spor Lisesi'nin ise %17.50 ile en yüksek orana sahip olduğunu göstermektedir. Atatürk Spor Lisesi, Recep Kerman Spor Lisesi ve genel ortalama sırasıyla %13.17, %8.27 ve %10.43 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde, anne öğrenim seviyesinin sporu bırakmadaki etkisi önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırmada, spor deneyimi ve antrenör ilişkileri bağlamında, annesi ortaokul veya daha düşük eğitim düzeyine sahip olan öğrencilerin, öğrenim seviyesi lise veya daha yüksek olan annelere sahip olanlara kıyasla sporu bırakma eğilimlerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha belirgin olduğu tespit edilmiştir. Ancak, anne öğrenimi seviyesinin Aile ve Akademik Başarı ve Okul Deneyimi boyutları üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yaşadıkları yerleşim yeri faktörünün sporu bırakma üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Spor deneyimleri ve antrenör ilişkileri boyutunda, ilçe ve daha düşük yerleşim bölgelerinde yetişen öğrencilerin, şehir ve daha yüksek yerleşim bölgelerinde yetişenlere kıyasla sporu bırakma eğilimlerinin anlamlı derecede daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Spor Lisesi öğrencilerinin sporu bırakma nedenlerini daha iyi anlamak için daha kapsamlı bir incelemeye ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır. Anne eğitimi ve büyüdükleri yer gibi etkenler, sporu bırakma eğilimlerini çeşitli biçimlerde etkileyebilir. Bu tür kararları anlamak için çok yönlü bir yaklaşımın önemi vurgulanmaktadır.Gelecekteki Araştırmalar, Spor Lisesi öğrencilerinin sporu bırakma kararlarını daha detaylı bir şekilde ele almalı ve sporu bırakma nedenlerinin psikolojik temellerini incelemelidir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the reasons for the discontinuation of sports activities among 9th to 12th-grade students in Turkish Sports High Schools, focusing on four institutions in the Aegean region. Out of 1246 students surveyed, 135 had stopped participating in sports. The study used the scale developed by Maden, Koruç, Kocaekşi, and Arsan (2010) to analyze the findings. The discontinuation rates varied, with İncirliova Sports High School having the lowest rate (4.62%), and Manisa Sports High School having the highest rate (17.50%). Atatürk Sports High School, Recep Kerman Sports High School, and the overall average rates were 13.17%, 8.27%, and 10.43% respectively. Maternal education emerges as a significant factor in sports discontinuation. Students with mothers who completed middle school or lower were more likely to discontinue sports compared to those with mothers who completed higher education. However, maternal education didn't show a statistically significant influence on the Family and Academic Achievement & School Experience dimensions. The effect of the place of residence on sports discontinuation was also studied, revealing that students from less urban areas had a lower tendency to stop sports than those from more urban settings. In conclusion, a more comprehensive approach is needed to understand the reasons behind sports discontinuation among Sports High School students, considering factors like maternal education and upbringing environment. Future studies should delve deeper into these reasons and explore the psychological aspects of sports discontinuation.