Antrenör davranışlarının dövüş sporcularındaki saldırganlık ve şiddet eğilimleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between coach behaviours and aggression and violence tendency in combat athletes
  1. Tez No: 827193
  2. Yazar: MURAT DELİKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZMADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Şiddet, Dövüş Sporları, Dövüş Sporcuları, Antrenör Davranışları, Aggression, Violence, Combat Sports, Martial Athletes, Coach Behaviour
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmada dövüş sporcularının saldırganlık ve şiddet eğilimlerine antrenör davranışlarının etkisinin incelenmesi ve çeşitli değişkenler açısından farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ege Bölgesindeki illerde Boks, Kickboks, Muaythai ve Wushu branşları ile lisanslı olarak uğraşan 14 - 40 yaş aralığında 223'ü kadın, 285'i erkek sporcu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak katılımcıların demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu'', katılımcıların saldırganlık eğilimlerini ölçmek amacıyla ''Buss Perry Saldırganlık Eğilimi Ölçeği'', katılımcıların şiddet eğilimlerini ölçmek amacıyla ''Şiddet Eğilimi Ölçeği'' ve sporcuların algıladıkları antrenör davranışları hakkında ölçüm yapabilmek için ''Sporcular İçin Antrenör Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS (Statistical Programme For Social Sciences/Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paket Programı) kullanılmıştır. Bulgular: Lisanslı dövüş sporcularının saldırganlık eğilimlerinin, şiddet eğilimlerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Sporcuların saldırganlık eğilimleri yükseldikçe şiddet eğilimleri de artmaktadır. Araştırmaya katılan sporcuların genel olarak saldırganlık düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların şiddet eğilimlerinin de az düzeyde olduğu görülmektedir. Kadınların saldırganlık eğilimleri, erkeklerin saldırganlık eğilimlerinden anlamlı derecede yüksek iken şiddet eğilimlerinde anlamlı bir fark görülmemektedir. Branşlara göre sporcuların saldırganlık eğilimleri karşılaştırıldığında Boks branşı ile ilgilenen sporcular kikcboks ile ilgilenen sporculara göre anlamlı derecede yüksek düzeyde saldırganlık eğilimine sahip olduğu tespit edilmiştir. Branşlara göre sporcuların şiddet eğilimleri karşılaştırıldığında Boks branşı ile ilgilenen sporcuların, Muaythai ve Wushu ile ilgilenen sporculara göre anlamlı derecede yüksek düzeyde şiddet eğilimine sahip olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların algıladıkları antrenör davranışlarının pozitif olduğu görülmektedir. Antrenörlerin olumlu davranışları ile sporcuların saldırganlık ve şiddet eğilimleri arasında negatif yönde ilişki olduğu, olumsuz antrenör davranışları ile saldırganlık ve şiddet eğilimi arasında pozitif yönde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Lisansüstü eğitime sahip antrenörlerle çalışan sporcular, lisans düzeyinde eğitime sahip antrenörlerle çalışan sporculara göre yüksek düzeyde saldırganlık eğilimine sahiptir. Sporcuların şiddet eğilimleri antrenörlerin eğitim düzeyi açısından değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışmada antrenör davranışlarının sporcuların saldırganlık ve şiddet eğilimleri üzerinde etkisi olduğu, olumlu antrenör davranışlarının sporcuların saldırganlık ve şiddet eğilimini azaltırken, olumsuz antrenör davranışlarının saldırganlık ve şiddet eğilimini artırdığı sonuçlarına ulaşıldı. Bu bulgular neticesinde velilere, antrenörlere, federasyonlara, sporculara ve yeni araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Delikurt M. Aydın Adnan Menderes University, Health Sciences Institute, Midwifery Program, Master Thesis, Aydın, 2023 Objective: In this study, it was aimed to examine the effect of coach behaviours on the aggression and violence tendencies of combat athletes and to determine the differences in terms of various variables. Material and Methods: The research was carried out with 223 female and 285 male athletes between the ages of 14 and 40, who are licensed in Boxing, Kickboxing, Muaythai and Wushu branches in the provinces of the Aegean Region. In the study, ''Personal Information Form'' was used as a data collection tool in order to reach the demographic information of the participants, ''Buss Perry Aggression Tendency Scale'' was used to measure the aggression tendencies of the participants, ''Violence Tendency Scale'' was used to measure the violence tendencies of the participants and ''Coaches' Behaviour Assessment Scale for Athletes'' was used to measure the coach behaviours perceived by the athletes. SPSS (Statistical Programme For Social Sciences) was used for data analysis. Results: It was determined that aggression tendencies of licensed combat athletes were a significant predictor of violence tendencies. As the aggression tendencies of the athletes increase, their violence tendencies also increase. It was determined that the aggression levels of the athletes participating in the study were generally low. It is seen that the violence tendencies of the athletes are also at a low level. While the aggression tendencies of women are significantly higher than the aggression tendencies of men, there is no significant difference in violence tendencies. When the aggression tendencies of the athletes were compared according to the branches, it was determined that the athletes who were interested in boxing had a significantly higher level of aggression tendency than the athletes who were interested in kickboxing. When the violence tendencies of the athletes were compared according to the branches, it was determined that the athletes who were interested in boxing had a significantly higher level of violence tendency than the athletes who were interested in Muaythai and Wushu. It is seen that the coach behaviours perceived by the athletes are positive. It was determined that there was a negative relationship between the positive behaviours of the coaches and the aggression and violence tendency of the athletes, and there was a positive relationship between the negative coach behaviours and the aggression and violence tendency. Athletes working with coaches with postgraduate education have a higher level of aggression tendency than athletes working with coaches with undergraduate education. When the violence tendencies of the athletes were evaluated in terms of the educational level of the coaches, no significant difference was found between the groups. Conclusion: In this study, it was concluded that coach behaviours have an effect on the aggression and violence tendencies of athletes, positive coach behaviours decrease the aggression and violence tendency of athletes, while negative coach behaviours increase the aggression and violence tendency. As a result of these findings, suggestions were presented to parents, coaches, federations, athletes and new researchers.