Studies on hydrochloric acid recycle and iron-II-chloride recovery in pickling operation in steel cord industry
Çelik kord endüstrisindeki pikling işleminde hidroklorik asit geri çevrimi ve demir-II-klorür kazanılmasının fizibilite çalışması
  1. Tez No: 82720
  2. Yazar: TONGUÇ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. SUZAN KINCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HCI geri kazanımı, Atık pickling sıvısı, Proses Entegrasyonu vı, HCI Recovery, Waste Pickle Liquor, Process Integration IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz ÇELİK KORD ENDÜSTRİSİNDEKİ PİKLİNG İŞLEMİNDE HİDROKLORİK ASİT GERİ ÇEVRİMİ VE DEMİR-II-KLORÜR KAZANILMASININ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI Özdemir, Tonguç Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Suzan Kıncal Ortak Tez Yöneticisi: Öğ. Gör. Cevdet Öztin Eylül 1999, 104 sayfa Bu tez çalışması esnasında, atık pikling banyosu sıvılarının uygulanabilir geri kazanım proseslerinin, proses sentezi ve tasarımlarının yapılması amaçlanmıştır. Ayrıca uygulanabilir proseslerin ekonomiksel karşılaştırılması yapılmıştır. Seçilen uygulanabilir prosesler HCl'in FeCI2'ye çevrilmesi, Evaporasyon Prosesi ve FeCI2'ün kristalizasyonu prosesleridir. İlk olarak HCl'in FeCI2'ye dönüştürülmesi prosesi çalışılmıştır. Bu proseste bütün kullanılmamış HCI, Fe ile reaksiyona sokulmak suretiyle sıvı FeCI2 çözeltisi elde etmek amaçlanmaktadır. Evaporasyon prosesinde, literatür atık pikling sıvısı kompozisyonu baz olarak alınarak, değişik akış diyagramı alternatiflerinin bilgisayar simulasyonları yapılmış ve optimum proses akış diyagramı eldeedilmiştir. Elde edilen optimum proses akış diyagramına göre, endüstriyel veriler için akış diyagramı entegrasyonu yapılmıştır. Evaporasyon prosesinde geri kazanım için iki alternatif bulunmaktadır, birincisi katı oluşumuna izin vermeyen geri kazanım prosesi diğeri ise katı oluşumuna izin veren geri kazanım prosesidir. Katı oluşumuna izin vermeyen geri kazanım prosesinde, sıvı fazda kalan HCI 'i bertaraf etmenin yolu HCl'in Fe ile reaksiyona girmesi ve FeCI2 elde edilmesidir. Çalışılman üçüncü geri kazanım alternatifi ise FeCI2'ün kristalizasyonu prosesidir. Ayrıca laboratuvar ölçeğinde atık pikling banyosu sıvısındaki FeCI3'ün hidrojenle reaksiyonuyla FeCI2 elde edilmiş ve bu reaksiyonun olabilirliği test edilmiştir. FeCI3'ün FeCI2'e indirgenmesi geri kazanılan taze asit içindeki FeCI3 birikimini önlemek için gereklidir. Kristalizasyon prosesinde taze banyo için eklenecek HCl'in kristalizasyon ünitesinden önce eklenmesi fikri uygulanarak FeCI2 çözünürlüğü düşürülmüştür. Bütün alternatifler için ekipman fiyatları hesaplanmıştır. Sabit yatırım maliyeti, ekipman fiyatları baz alınarak hesaplanmış ve ayrıca bütün prosesler için yıllık çalışma maliyetleride hesaplanmıştır. Proses ekonomileri açısından alternatifler kıyaslanmıştır. En ekonomik proses HCl'in FeCI2'e çevrilmesi prosesi olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON FEASIBILITY OF HYDROCHLORIC ACID RECYCLE AND IRON-II-CHLORIDE RECOVERY IN PICKLING OPERATION IN STEEL CORD INDUSTRY Özdemir, Tonguç M.S., Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. N. Suzan Kincal Co-supervisor: Inst. Cevdet Öztin September 1999, 104 pages During the present study, it was aimed to have process synthesis and design of suitable recycle/recovery options for waste pickle liquors from pickling baths. These processes were compared through the consideration of the economics of the processes. The processes selected were Conversion of HCI to FeCI2> Evaporation Process and Crystallization of FeCI2. The first reclamation process studied was the Conversion of HCI to FeCI2, with that process it was aimed to have all the waste pickle liquor as aqueous FeCI2 solution. In the Evaporation process case, firstly the flowsheet simulations of different processes were completed for data based on composition of waste pickle liquor given in the literature. Final flowsheet was obtained for literature data. IllBasing on previous flowsheet development, flowsheet integration for the industrial data was done. There were two cases for this recovery one allows solid formation in the evaporator, while the other not. For the further treatment of liquid product from Evaporation Process without solid formation, containing significant amount of HCI, possible alternative was reacting HCI with Fe to convert HCI to FeCI2. The third alternative studied was Crystallization of FeCI2 Process. Furthermore, the little content of FeCI3 in waste pickle liquor was converted to FeCI2 with hydrogen in the laboratory in order to confirm the possibility of that conversion reaction. The conversion of FeCI3 to FeCI2 is a must to eliminate the accumulation of FeCI3 in the mother liquor. For the crystallization, addition of make-up acid before crystallization unit was chosen to increase the chloride ion concentration that would decrease the FeCI2 solubility. For each alternatives purchased equipment cost was calculated. Fixed Capital Investment (FCI) for each alternative was calculated based on purchased equipment cost. Yearly operating costs were calculated. The alternatives were compared with each other with in the perspective of process economics. The most feasible process was found out to be the as Conversion of HCI to FeCI2 process.