Design and construction of a high voltage impulse divider
Yüksek gerilim darbe gerilim bölücüsü tasarımı ve yapımı
  1. Tez No: 82721
  2. Yazar: KEREM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: gerilim bölücü, darbe gerilimi, yıldırım darbe gerilim ölçümü -iv, voltage divider, impulse voltage, lightning voltage measurement -111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET YÜKSEK GERİLİM DARBE GERİLİM BÖLÜCÜSÜ TASARIMI VE YAPIMI ÖZDEMİR, Kerem Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mirzahan Hızal OCAK 1999, 99 Sayfa Bu tez çalışmasında, 300kV'a kadar tepe değerli yıldırım darbe gerilimlerinin ölçümü için bir kapasitif darbe gerilim bölücüsünün tasarımı ve yapımı gerçeUeştirilrniştir. Gerilim bölücüsünün hem yüksek gerilim, hem de alçak gerilim kolları seri ve paralel bağlı kondansatör elemanların kombinasyonu ile tasarlanmıştır. Muhtemel yük etkisi, elektromanyetik etkileşim ve gürültü için önlemler tasarlanmış ve uygulanmıştır. Yeni gerilim bölücüsü ve ölçü sistemi öncelikle diğer gerilim bölücülerle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Yükselme zamanı, dalga ön zamanı, kuyruk zamanı, birim basamak cevabı gibi parametreler ölçülerek kaydedilmiştir. Sonuç olarak, yeni gerilim bölücüsü ve ölçü devresi ile 300kV tepe değerli yıldırım darbe gerilimlerinin ölçümü için başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF A HIGH VOLTAGE IMPULSE DIVIDER ÖZDEMIR, Kerem M.Sc, Department of Electric and Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mirzahan Hizal JANUARY 1999, 99 Pages In this thesis, design and construction of a capacitive impulse voltage divider for measurement of lighting impulses up to 300kV-peak value was carried out. Both high voltage and low voltage arms of the voltage divider were designed in combination of series and parallel connected capacitor elements. Necessary precautions against loading effect, interference and noise were studied and applied. The new experimental voltage divider and measuring system were evaluated mainly by comparison with other voltage dividers. Necessary parameters like rise time, front time, tail time, step response, etc., were measured and recorded. As a result, new voltage divider and measuring circuit presented satisfactory results to measure simulated lightning impulse voltages up to 300kV- peak values.