Kedi ve köpeklerde anemi bulguları gösteren enfeksiyöz ve nonenfeksiyöz hastalıklarda eritrosit morfolojilerine sitopatolojik yaklaşım
Approach to cytopathological evaluation of erythrocyte morphologies in infectious and non-infectious diseases showing anemia findings in cats and dogs
  1. Tez No: 827353
  2. Yazar: AHMET ALPEREN ÖZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT TOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: anemi, kedi, klinik patoloji, köpek, periferik yayma, anemia, cat, clinical pathology, dog, peripheral smear
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Kliniklere gelen ve hemogram sonuçlarına göre anemik olan kedi ve köpeklerin kan yayması hazırlanarak hızlı ve ucuz bir yöntemle, rejeneratif ve nonrejeneratif sınıflandırmasının yapılması ve klinik gidişatın tespiti hedeflenmiş olup bu yöntemin teşhis ve tedavide önemli bir yol gösterici olması açısından fayda sağlayacağı düşünüldü. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Patoloji Anabilim Dalı‟na gönderilen farklı ırk, yaş ve her iki cinsiyetten toplam 59 anemili 10 klinik olarak sağlıklı kedi ve köpekten alınıp gönderilmiş kanların rutin sitopatolojik muayenesi yapılmış olup, aynı örneklerin hemogram değerleri için hizmet alımı yapıldı. Kan yaymalarının incelemesi Wright's eosin metilen mavisi ve May-Grünwald Giemsa boyaları ile yapıldı. Hazırlanan preparatlar ışık mikroskobunda incelendi. Mikroskobik görüntülerin dijital fotoğrafları çekilerek bilgisayar ortamına aktarıldı. Tam kan analizleri kan sayım cihazı ile sayıldı. Bulgular: Bu çalışmada eritrosit morfolojileri kromozi derecelerine göre sınıflandırıldı. Kan yaymalarında, anemik kedi vakalarında 10 kedide makrositik, 5 kedide mikrositik bir anemi görülürken köpek vakalarında 16 makrositik, 3 mikrositik vaka görüldü. 12 kedi kan yayması hipokromik görülürken, 8 köpek vakasında hipokromik olduğu bildirildi. Sonuç: Anemik olan kedi ve köpeklerin kan yaymalarının hızlı ve ekonomik olarak hazırlanabildiği, aneminin sınıflandırmasının yapılabildiği, eritrosit morfolojilerinde değişiklerin incelenmesi ile bazı spesifik hastalıkların kesin teşhisine yaradığı, kan yaymalarında görülen kan parazitlerinin teşhisinde ucuz, güvenli ve hızlı tanıya ulaştırdığı, klinik gidişatın tespitinin sağlanabildiği ve hastalıkların tedavilerinin ne derece olumlu yanıt alındığın gözlemlenmesini sağladı. Hedeflenmiş olan bu yöntemin teşhis ve tedavide önemli bir yol gösterici olması açısından fayda sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to classify cats and dogs with anemia based on their hemogram results, using a fast and cost-effective method of preparing blood smears. This method, whether regenerative or non-regenerative, is intended for determining clinical progression and potentially serving as a significant diagnostic and therapeutic tool, offering guidance in diagnosis and treatment. Materials and Methods: In this study, a total of 59 anemic animals (10 clinically healthy cats and dogs) of different breeds, ages, and both genders were included. Blood samples were collected and sent to the Department of Pathology for routine cytopathological examination, while the same samples were used for obtaining hemogram values through a service provider. Blood smears were prepared and examined using Wright's eosin-methylene blue and May-Grünwald Giemsa stains. The prepared slides were examined under a light microscope, and digital photographs of the microscopic images were taken and transferred to a computer. Complete blood counts were performed using a hematology analyzer. Results: In this study, erythrocyte morphologies were classified according to chromatic degrees. Among the blood smears, 10 cats exhibited macrocytic anemia, and 5 cats exhibited microcytic anemia, while in dogs, 16 cases of macrocytic and 3 cases of microcytic anemia were observed. Hypochromic anemia was reported in 12 cat smears and 8 dog smears. Conclusion: This study demonstrated that blood smears of anemic cats and dogs could be prepared rapidly and economically, allowing for the classification of anemia and the examination of erythrocyte morphologies, which can aid in the definitive diagnosis of specific diseases. It also highlighted that blood smears are a cost-effective, safe, and rapid diagnostic tool for the identification of blood parasites, the determination of clinical prognosis, and the assessment of treatment responses. The targeted method proved to be a valuable guiding tool in diagnosis and treatment.