Stratejik riskten korunma teorisi ve küçük ülkelerin dış politika rolünü geliştirmedeki etkisi: Birleşik Arap Emirlikleri'nin İran politikası örneği
The theory of strategic heeding and the impact of small countries in developing the role of foreign policy: The example of the United Arab Emirates' Iran policy
  1. Tez No: 827499
  2. Yazar: HASAN ALSHAGHEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik riskten korunma teorisi, BAE politikası, BAE-İran ilişkileri, İran, Strategic hedging theory, UAE policy, UAE-Iran relations, Iran
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, stratejik riskten korunma teorisi ele alınmaktadır. Teori, temel olarak riskten korunan ülkenin, katılım ve ekonomik işbirliği gibi bazı politikaları uygulayarak büyük bir ülkeden beklenen tehditlerden kaçınmasına ve o ülke ile eşit olmayan bir çatışmaya yol açacak davranışları benimsememesine dayanmaktadır. Çalışma, BAE'nin küçük bir ülke olarak, kuruluşundan bu yana, düşman olarak sınıflandırdığı İran'a karşı stratejik riskten korunma teorisini uyguladığını kanıtlamaktadır. BAE, uluslararası savunma ve siyasi ittifaklar kurarak askeri gücünü güçlendirmiş ve aynı zamanda İran ile güçlü ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurmuştur. BAE, stratejik riskten korunma teorisini uygulayarak İran'ın tehditlerini en aza indirmeyi ve olası bir çatışmadan kaçınmayı başarmıştır. Bu sayede BAE, iç yapısının ve özellikle ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmuştur. Ayrıca, BAE yurt dışında aktif ve etkili olabilmek için dış politikasındaki temel faktörleri etkin bir şekilde geliştirmeyi başarmıştır. Çalışma, stratejik riskten korunma teorisinin BAE'nin dış politikasının etkinliğinde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Ayrıca çalışmada, bölgesel bir ülke olan Suudi Arabistan ile BAE'nin dış politikası karşılaştırılmıştır. Çalışma, stratejik riskten korunma teorisinin, gerekli koşullar sağlandığında küçük ülkelerin dış politikasını canlandırmak için etkili bir araç olabileceği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores the concept of strategic hedging, a contemporary theory in international relations. The theory suggests that a hedged country can protect itself from anticipated threats from a major country by implementing policies such as economic cooperation and participation and avoiding actions that could lead to an unequal conflict. The study confirmed that since its establishment, the UAE, a small country, has been utilizing the strategic hedging approach towards Iran, which it considers an adversary. The UAE successfully reduced threats and prevented direct confrontation and conflict with Iran by establishing international defense and political alliances, strengthening its military power, and building strong economic and diplomatic relations with Tehran. The UAE successfully strengthened its internal structure and economy by minimizing potential conflicts and risks. This approach also allowed the country to improve its foreign policy to become more influential in global affairs. The study confirmed that the concept of strategic hedging played a significant role in shaping Emirati foreign policy and enhancing its effectiveness. Moreover, the study compared the foreign policy of the UAE to that of a regional country, namely Saudi Arabia. The study concluded that small countries could revitalize their foreign policy by utilizing the theory of strategic hedging, provided that certain conditions are met.