Abdurrahman Münif (Hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve 'Esmâün Müsteâra' adlı eserinin incelenmesi)
Abdurrahman Munif (Life, literary personality, works and analysis of his work named 'Esmâün Müsteâra')
- Tez No: 827540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Modern Arap Edebiyatı, Arap Romanı, Abdurrahman Münif, Esmâün Müsteâra, Literature, Modern Arabic Literature, Arabic Novel, Abdurrahman Munif, Esmâun Msteâra
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Modern Arap Edebiyatının oluşum sürecinin birçok otorite tarafından Napolyon'un Mısır işgalinde yaşanan gelişmelerin akabinde başladığı kabul edilmektedir. Osmanlı Devleti'nin dağılması ve ardından Arap coğrafyasındaki yeni oluşumlar Arap edebiyatını doğrudan etkilemiştir. Bu süreç içerisinde Arap edebiyatında Necîp Mahfûz ve Abdurrahman Münif isimleri öne çıkmıştır. Bu tez çalışmasında Abdurrahman Münif'in tanıtılması ve“Esmâün Müsteâra”adlı hikâye koleksiyonunun incelenmesi amaçlanmaktadır. Bunun için de Abdurrahman Münif ve eserleri hakkında yapılan çalışmalar incelenerek literatür çalışması yapılmıştır. Tüm bu çalışmalardan hareketle Münif; Arap dünyasını aydınlatma konusundaki çalışmalarını ilk olarak siyaset üzerinden denediyse de umduğunu bulamamıştır. Bu durum üzerine Abdurrahman Münif'in edebiyat alanında yazarak istediklerini dile getirmesi onu cezbetmiş ve 1970 yılından sonra yazdığı eserlerle ses getirmiştir. Romanları diğer dillere tercüme edilmiş ve bu romanlar üzerinden analizler yapılmıştır. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı, yöntem ve kapsamı ortaya konulmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde Abdurrahman Münif'in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri ele alınmıştır. İkinci bölümde Münif'in 1969-70 yılları arasında yazdığı ve çalışmamızın esas öğesini oluşturan“Esmâün Müsteâra”koleksiyonundaki on hikâye tek tek özetlenmiş ve tahlil edilmiştir. Daha sonra ise eserdeki hikâyeler materyal, estetik/teknik ve muhteva unsurlar açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The formation of modern Arabic literature is considered by many authorities to have begun in the aftermath of Napoleon's invasion of Egypt. The dissolution of the Ottoman Empire and the new formations in the Arab geography directly affected Arabic literature. In this process, the names of Najīp Mahfūz and Abdurrahman Munif came to the fore in Arabic literature. In this study, Abdurrahman Munif is introduced and his story collection titled“Esmâun Musteâra”is analyzed. For this, a literature study was conducted by examining the studies on Abdurrahman Munif and his works. Based on all these studies, Munif first tried to enlighten the Arab world through politics, but he could not find what he hoped for. Upon this situation, Abdurrahman Munif was attracted by the fact that he expressed what he wanted by writing in the field of literature, and he made a sound with the works he wrote after 1970. His novels have been translated into other languages and analyzed through these novels.. The study consists of an introduction and three chapters. In the introduction, the subject, importance, purpose, method and scope of the study are presented. In the first part of the study, Abdurrahman Münif's life, literary personality and works are discussed. In the second part, the ten stories in the collection“Esmâün Müsteâra”, which Münif wrote between 1969-70 and which constitute the main element of our study, are summarized and analyzed one by one. Then, the stories in the work are analyzed in terms of material, aesthetic/technical and content elements.