COVİD-19 perinatal algı anketi (COVİD19-PPQ) türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the turkish version of the COVİD-19 perinatal perception questionnaire (COVİD 19-PPQ)
- Tez No: 827625
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Algı ölçeği, ebe, perinatal algı ölçeği, perinatal algı, perinatal dönem COVID-19, Midwife, perception scale, perinatal perception questionnaire, perinatal perception, perinatal period COVID-19
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: COVID-19 pandemisinin perinatal dönemdeki kadınların ruh sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren COVID-19 Perinatal Algı Anketi (COVID19-PPQ), ölçeğinin geçerlilik ve güvenirlik çalışmasını yaparak Türk toplumuna uyarlamasıdır. Materyal ve Metot: Metodolojik tipteki çalışma Eylül 2022- Aralık 2022 tarihleri arasında; İstanbul ili, Tuzla ilçesi sınırları içerisindeki belirlenen Aile Sağlığı Merkezlerinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Tuzla ilçesinde bulunan aile sağlı merkezlerine kayıtlı gebe ve lohusalar oluşturmaktadır. Araştırmada, örneklem seçimine gidilmeksizin araştırma kriterlerine uyan toplam 189 gebe ve 199 lohusa dönemdeki kadın olmak üzere 388 kadından veri toplanmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, COVID-19 Perinatal Algı Anketi Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği, Doğum Sonrası Spesifik Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: COVID19-PPQ uzman görüşleri ile kapsam geçerliliği yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda 3 faktör 9 maddeden oluşan gebelik ölçeği S3 maddesi çıkarıldıktan sonra sunulan uyum indekslerinin tamamı kabul edilebilir sınırlardadır. Çalışmada, AGFI değeri 0.927, CFI değeri 0.975, RMSEA değeri 0.058, olarak belirlenmiştir Güvenirlik analizi sonucu ölçek maddelerine ait madde toplam korelasyon katsayıları 0.2 ve üzeri olarak elde edildiği için kabul edilir bir sonuç olarak değerlendirilmiştir. COVID19 gebelik ölçeğinin genel Cronbach alfası 0.794 olarak elde edilmiş olup ölçek oldukça güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır. Doğum sonrası ölçekte 3 faktör 10 maddeden oluşan ölçek ile model çalıştırıldığında ve modifikasyon indeksleri incelendiğinde S4 maddesi ölçekten çıkarıldıktan sonra elde edilen sonuçlarda maddelere ait yol katsayılarının tamamı istatistiksel olarak anlamlı elde edilmiştir. Çalışmada, AGFI değeri 0.889, CFI değeri 0.959, RMSEA değeri olarak belirlenmiştir. Ölçeğin genel Cronbach alfa değeri 0.613 olarak elde edilmiştir, bu da ölçeğin oldukça güvenilir bir ölçek olduğunu göstermektedir. Sonuç: COVID-19 Perinatal Algı Anketi Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is imperative to accurately assess the effects of the COVID-19 pandemic on the mental well-being of women during the perinatal period. Therefore, the primary aim of our study is to develop the COVID-19 Perinatal Perception Questionnaire (COVID19-PPQ) to evaluate pregnant and postpartum women's perceptions of the COVID-19 pandemic. The study seeks to establish the questionnaire's validity and reliability in Turkish, with the ultimate objective of implementing it within the Turkish community for utilization among women during the perinatal phase. Materials and Methods: The methodological study was carried out from September 2022 to December 2022 at designated Family Health Centers located within the Tuzla district of Istanbul province. Data were gathered from a sample of 388 women, including 189 pregnant women and 199 postpartum women, who met the research criteria. Results: The content validity of the COVID19-PPQ was established through expert opinions. After conducting confirmatory factor analysis, the pregnancy scale was derived, consisting of 9 items, with item S3 being removed. All presented fit indices were within acceptable limits. The reliability analysis showed item-total correlation coefficients of 0.2 and above for the scale items, indicating a satisfactory outcome. The overall Cronbach's alpha coefficient for the scale was calculated as 0.794, indicating a highly reliable measurement tool. For the postpartum scale, a factor analysis was performed using a 3-factor 10-item scale. Examination of modification indices revealed that after removing item S4 from the scale, all factor loadings for the remaining items were statistically significant. The overall Cronbach's alpha coefficient for the scale was found to be 0.613, indicating a high level of reliability. Conclusion: The COVID-19 Perinatal Perception Questionnaire has been found to be a valid and reliable measurement tool in Turkish.