Lise öğrencileri için sanal ortamla desteklenen görsel sanatlar eğitimi
Virtual environment-supported visual arts education for high school students
  1. Tez No: 827711
  2. Yazar: SONNUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar, Görsel Sanatlar Eğitimi, Ortaöğretim, Sanal Ortam, Visual Arts, Visual Arts Education, Secondary Education, Virtual Environment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Araştırmanın problemi sanat eğitimi alanını destekleyen konulara erişilebilecek eğitim amaçlı bir web sayfasının olmamasıdır. Araştırmanın genel amacı ise ortaöğretim Görsel Sanatlar dersi öğretim programına destek sağlayacak bir web sayfası içeriğinin oluşturulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda www.gorselsanatlaregitimi.com web sayfası hazırlanmıştır. Araştırmanın modeli, tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmada üç farklı çalışma grubu yer almıştır. Ankara'da yer alan Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ve Özel Liseler olarak belirlenen okullar içerisinden her bir okulu temsilen bir okul belirlenmiştir. Bu okullarda görev yapan Görsel Sanatlar öğretmenleri, bu dersi alan öğrenciler ve Görsel Sanatlar alanında uzmanlar çalışma gruplarını oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan anket yoluyla hazırlanan web sayfasının çalışma grubu tarafından değerlendirilmesi istenmiştir. Öğrencilerden elde edilen nicel veriler genel olarak değerlendirildiğinde; ortaöğretim öğrencileri tasarlanan web sayfasını birçok özelliği açısından yeterli, iyi ve mükemmel bulma oranlarının %90'ın üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Web sayfasını kötü bulma oranları genel olarak %2 ile %4 arasında değişmektedir. Nitel veri analizleri sonucunda ise öğretmenler ve uzmanlarla yapılan görüşmeler sonucunda, yeni çağın, pandemi sürecinin ve teknolojinin getirmiş olduğu yenilikler çerçevesinde görsel sanatlar eğitiminin sanal ortamlarla desteklenebileceği ve ayrıca bu dersin hibrit bir şekilde işlenebileceği sonucuna varılmıştır. Araştırmacı tarafından yapılan web sayfası uzmanlar tarafından da uygun bulunarak hem ortaöğretim programlarındaki görsel sanatlar dersinde hem de bu alanda öğretmenlik mesleğini icra edecek olan öğrencilerin yetiştirildiği lisans programlarının derslerinde de aktif olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. Araştırma ile ortaöğretim Görsel Sanatlar dersi öğretim programına destek sağlayacak bir web sayfası içeriğinin öğrencilerin bu dersteki başarılarını arttıracağına, bu derse ilgi ve tutumlarını geliştireceğine dair sonuçlarda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research focuses on the absence of an educational web page that provides access to topics catering to the needs of the art education. The overall aim of the study is to create content for a website that will support the high school Visual Arts curriculum. In line with this aim, the website www.gorselsanatlaregitimi.com was prepared. The methodology follows a descriptive study within the scope of a survey model. Three different study groups were included in the research. Among the schools located in Ankara, one school was selected to represent each of the Anatolian High School, Vocational High School, Fine Arts High School, and Private High School categories. The Visual Arts teachers working at these schools, the students taking the courses, and experts in the field of Visual Arts formed the study groups. The website developed by the researcher was requested to be assessed by the participants through a questionnaire. When the quantitative data obtained from the students were analyzed, it was concluded that the students rated the designed website as“adequate”,“good”, or“excellent”in terms of many features, with a rate exceeding 90%. In general, the rates of finding the website to be“poor”ranged between 2% and 4%. The qualitative data analyses, namely interviews conducted on teachers and experts, indicated that visual arts education could be supported through virtual environments within the context of the innovations brought about by the new era, the COVID epidemic, and technology. It was also noted that this course could be taught in a hybrid classroom setting. Furthermore, the website was deemed suitable by experts, and it was determined that it could be actively used not only in high school visual arts courses but also in teaching of visual arts undergraduate programs. The overall picture of the results indicated that the content of the website, designed to support the high school Visual Arts curriculum, could enhance students' achievements in this course, heighten their interests and improve attitudes toward it.