Yenilikçi ekonomi politikasının oluşturulmasında maliye politikasının rolü: Ar-Ge harcamaları üzerine analiz
The role of fiscal policy in structuring an innovative economy policy: A analyses on R&D expenditure
- Tez No: 827900
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yenilikçi Ekonomi, İnovasyon, Maliye Politikası, Innovative Economy, Innovation, Fiscal Policy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, maliye politikasının yenilikçi ekonomiyi teşvik etme etkisini incelemektedir. Araştırma, kamu Ar-Ge harcamalarının yenilikçi ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve maliye politikasının bu alandaki rolünü anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yenilikçi ekonominin temel kavramları ve evrimi incelenmiş, kamu politikalarının ve devletin ekonomik araçlarının yenilikçilikteki rolü açıklanmıştır. Maliye politikasının yenilikçilik gelişimine nasıl etki edebileceğini nicel olarak belirlemek üzere ekonometrik bir analiz gerçekleştirilmiştir. Analizin merkezinde yer alan ekonometrik analiz, 34 OECD ülkesinin 2000-2021 yıllarını kapsayan ve toplamda 715 değişkeni içeren geniş bir veri seti kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu analiz sonucunda Ar-Ge harcamaları ile patent sayısı arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Analiz süreci içinde farklı panel veri regresyon modelleri kullanılarak sonuçlar daha kapsamlı bir perspektiften ele alınmıştır. Bu sonuçlar, ekonomik büyüklüğün artışının ve kamu Ar-Ge harcamalarının inovasyon ve patent üretimini artırıcı bir etki yarattığını vurgulamaktadır. Bu çalışma yenilikçilik odaklı ekonomik dönüşümün desteklenmesi ve yönlendirilmesi amacıyla kamu politikalarının ve özellikle maliye politikasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of fiscal policy on stimulating the innovative economy. The research was conducted to assess the impact of public R&D expenditures on the innovative economy and to understand the role of fiscal policy in this area. The basic concepts and evolution of the innovative economy are examined, the role of public policies and economic instruments of the state in innovation is explained, and an econometric analysis is carried out to quantitatively determine how fiscal policy can influence the development of innovation. The econometric analysis, which is at the core of the analysis, was carried out using a large data set of 34 OECD countries covering the years 2000-2021 and including 715 variables in total. u analysis revealed that there is a positive relationship between R&D expenditures and the number of patents. During the analysis process, different panel data regression models were used to analyze the results from a more comprehensive perspective. These results emphasize that the increase in economic size and public R&D expenditures have an increasing effect on innovation and patent production. This study emphasizes the importance of public policies, especially fiscal policy, to support and guide innovationoriented economic transformation.