Reserve estimation and production forecast using stochastic approach
Stokastik yaklaşımla rezerv hesaplama ve üretim tahmini
  1. Tez No: 82795
  2. Yazar: EZGİ PETEK TURNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rezerv Tahmini, İstatistik, Stokastik Yaklaşım, Hacimsel Metod, Olasılık Dağılım Fonksiyonlan, Monte Carlo Simulasyonu ve Üretim Tahmini. VI, Reserve Estimate, Statistics, Stochastic Approach, Volumetric Method, Probability Distribution Functions, Monte Carlo Simulation and Production Forecast. rv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz STOKASTİK YAKLAŞIMLA REZERV HESAPLAMA VE ÜRETİM TAHMİNİ Turna, Ezgi Petek Yüksek Lisans: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ender Okandan Mayıs, 1999, 153 sayfa Arama ve üretim işlemlerinin her aşamasında rezervleri tanımlamakta güçlük vardır. Bu güçlük, her aşamada karşılaşılan teknik ve ticari risklerin çok çeşitli olmasından kaynaklanır. Herhangi bir arama projesinde kesin olan tek şey; gerçekleşen miktarların hiçbir zaman tahmin edildiği gibi olmayacağıdır. Saha geliştirmenin başlangıcında hacimsel ve analog metodlar kullanılmıştır. Üretimle ilgili bilgiler toplandıkça ve belirsizlik arzeden kısımlar giderildikçe, tahminler daha iyileştirilmiştir. Rezerv rakamları, Türkiye'nin güneydoğusundaki üç sahadan petrol keşfi yapılan ilk kuyulardan elde edilen verilerle, olasılık metodları kullanılarak, hesaplanmıştır. Sonra da bu rakamlar sahaların gerçekleşen değerleriyle karşılaştırılmışlar. Bu şekilde elde edilen genel tahminler, sahalar, saha geliştirmenin yansına ulaştıklarında tekrar gözden geçirilmişler ve düzeltilmişlerdir. Değişik stratejili üretim senaryolarıoluşturulmuş ve söz konusu sahaların gerçekleşen üretim performanslarıyla karşılaştırılmışlardır. Çalışmanın sonuçları arasında, Monte Carlo simulasyonuna parametrelerin tesiri, ham verinin tanımlanmasında kullanılan olasılık yoğunluğunu gösteren fonksiyonların ne derece verilere uygun davrandıkları, tekrar sayılan üzerinde yapılan analizler ve bağımlılık ilişkilerinin modele etkileri sayılabilir. Çalışılan rezervuara özel parametrelerin bazıları, özellikle söz konusu formasyonlar için gözeneklilik ve petrol doymuşluğu arasındaki korelasyon çarpanının çıkarımı, tezde ayrıca sonuçlandırılmıştır. Olasılığa dayanan yaklaşımlardan elde edilen sonuçların, gerçekleşen rakamlara kabul edilebilir derecede yakın çıktığı görülmüştür. Bu nedenle, olasılık yöntemlerinin, verinin yeterli olmadığı koşullarda, ki buna örnek bir arama projesidir, rezerv hesaplama ve üretim tahmini yapmada uygun ve yeterli doğrulukta oldukları kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESERVE ESTIMATION AND PRODUCTION FORECAST USING STOCHASTIC APPROACH Turna, Ezgi Petek M. S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ender Okandan May 1999, 153 pages There is difficulty in defining reserves at each stage in the exploration and production process. This difficulty is largely due to the wide variation in technical and commercial risk that exists at each stage. One thing that is certain in any exploration program is; the outcomes will never be as predicted. At initial field development, volumetric and analog methods are used. As production history is accumulated and areas of uncertainty are eliminated, estimates are refined. Reserves are calculated with data available from the first oil-bearing wells of three fields from Southeastern Turkey using stochastic approach. Then, these numbers are compared with the company-declared data for the fields. These preliminary guesses are revised when the fields reach IIImidway of their development. Production scenarios are generated with different strategies and compared with the production performance of these fields. Among the outcomes of the study, effects of parameters on the Monte Carlo simulation, sensitivities on different probability density functions in recognition of the raw data, analysis on iteration numbers, and influences of dependency relations on the model can be listed. Some reservoir specific parameters, i.e. correlation coefficient derivation between porosity and oil saturation for the reservoir formations of concern, are also resolved in the thesis. It is observed that the stochastic approach reveals desirable outcomes that are accepted to be reasonably close to the company-declared numbers. Hence, the probabilistic methods are proved to be convenient and accurate enough to be used in situations where there is lack of data e.g. exploration projects, for both reserve estimations and production forecasts.