LMS and FXLMS algorithms applied to narrowband active noise cancelling applications
LMS ve FXLMS algoritmalarının darbantlı aktif gürültü bastırma uygulamalarında kullanımı
- Tez No: 82796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adaptive filter, active noise control, feedforward, narrowband, LMS, FX-LMS, RLS
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz LMS VE FXLMS ALGORİTMALARININ DARBANTLI AKTİF GÜRÜLTÜ BASTIRMA UYGULAMALARINDA KULLANIMI Türkay, Ali Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yönetici: Yrd. Doç. Tolga Çiloğlu Aralık 1999, 128 sayfa Günümüzde uyarlamalı süzgeç uygulamaları ve algoritma geliştirme çalışmaları güncel çalışma alanlarından biridir. Uyarlamalı süzgeçlerin yaygın kullanım alanlarından biri de aktif gürültü kontrolüdür. LMS (Least Mean Square) algoritması basitliği ve kullanıma uygunluğu sebebi ile en çok bilinen optimizasyon ve sayısal çözümleme algoritmalarından biridir. Bu özellikleri sebebi ile LMS, aktif gürültü kontrolü uygulamalarında da en yaygın olarak kullanılan uyarlamalı süzgeç algoritmasıdır. Aktif gürültü kontrolü uygulamaları kontrol edilecek olan gürültünün türüne ve kullanılan uyarlamalı süzgeç yapısına bağlı olarak gruplandınlmıştır. Bu çalışmada LMS algoritmasının ileri beslemeli darbantlı aktif gürültü kontrolü uygulamalarında kullanılması ele alınmıştır. Bu amaçla öncelikle sistemin doğrusal, zamanla değişmeyen modeli elde edilmiş, sistemin kararlık, yakınsama gibi özelliklerinin incelenmesinde bu modelden faydalanılmıştır. Akustik gecikmelerin ve elektro-akustik transfer fonksiyonların etkili olduğu gürültü kontrolü uygulamalarında LMS algoritmasının bir türevi olan Tiltered-X LMS' algoritması kullanılmaktadır. Çalışmada Tiltered-X LMS'VI algoritması ve dar bant uygulamalardaki kullanımı ele alınmıştır. Sistemdeki elektro/akustik transfer fonksiyonlarının, kararlık ve yakınsaklık üzerindeki etkileri incelenmiş, elde edilen teorik sonuçlar simulasyonlar ve pratik sonuçlar ile desteklenmiştir. Anahtar Kelimeler : Uyalamalı Süzgeç, Aktif Gürültü Kontrolü îleribesleme, Darbant, LMS, FX-LMS, RLS.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT LMS AND FXLMS ALGORITHMS APPLIED TO NARROW BAND ACTIVE NOISE CANCELLING APPLICATIONS Türkay, Ali M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu December 1999, 128 pages Adaptive filtering applications and algorithm development studies are significant progressive areas of today's DSP studies. A common application area of the adaptive filters is known to be the active noise cancellation (ANC). LMS (Least Mean Square) algorithm is one of the best known optimization and numerical analysis algorithm since it is simple and easy to implement. These properties make the LMS algorithm a common and prevalent algorithm of active noise control applications. Active noise control applications can be grouped according to the type of the interfering noise (i.e. broad band, narrow band) and the structure of the adaptive noise cancelation system (i.e. feedback, feedforward). In this study the utilization of LMS algorithm in narrow band feedforward active noise cancellation applications are examined. To reach the goal, first the linear time invariant (LTI) model of the adaptive system is obtained. Then the LTI model is used in investigating the stability and convergence properties of the adaptive system. In acoustic ANC applications, acoustic delays and electro-acoustic transfer functions have strong effect on the system behavior. In such applications aIV modified form of the LMS algorithm, which is called the "Filtered-X LMS Algorithm', should be employed to avoid the stability problems. In this study 'Filtered-X LMS' algorithm and its utilization on narrowband ANC applications is examined. The effects of acoustic delay and electro-acoustic transfer functions on stability and convergence rate are also investigated. At the end of the study the theoretical analysis results are supported by necessary simulations and compared with the actual measurements.