Serik (Antalya) ilçesinde yerel halkın sosyal turizme karşı tutumları
Attitudes of local people towards social tourism in Serik (Antalya) district
  1. Tez No: 828051
  2. Yazar: GAMZE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALİ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Turizm, Yerel halk, Serik, Antalya, Social Tourism, Local people, Serik, Antalya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Turizm sektörü, en fazla döviz girdisinin meydana gelmesini sağlayan sektörlerin başında gelmesi sebebiyle ülkelerin kalkınmasında önem arz etmektedir. Bu nedenle ülkelerin daha fazla yabancı turist ağırlayabilmek amacıyla çeşitli çalışmalar ve yatırımlar yaptıkları görülmektedir. Fakat turizm sektörünün çok boyutlu olması sebebiyle çevresel, kültürel ve sosyal yapının yerel halk üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerininde incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu araştırmada turizm başkenti olarak ifade edilen Antalya ilinin önemli destinasyon noktalarından birisi oluşturan Serik ilçesinde yaşayan şehirsel ve kırsal mahallelerdeki yerel halkın turizm faaliyetlerine katılım durumları ile katılmalarına engel olan unsurlar varsa onların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemine başvurulmuştur. Çalışmada 63 sorudan oluşan anket formundan veriler elde edilmiştir. Saha çalışmaları 2022 ve 2023 yıllarının Aralık ve Nisan ayları arasında görüşmeyi kabul eden 466 kişiye anket uygulanmış ve 49 adet anket formu ön kabul koşulları sağlamadığı gerekçesiyle, 33 adet anket formu ise pilot çalışmayı oluşturması sebebiyle analize dâhil edilmemiştir. Toplamda 384 katılımcının verileri istatistik paket programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre Serik ilçesinin şehirsel ve kırsal mahallelerinde yaşayan halkın %44,8'nin 2022 yılı ve daha öncesinde tatile çıkma fırsatının olmadığı, %55,2'sinin ise tatile çıkma fırsatı olduğu görülmüştür. Bireylerin tatile çıkamamaları üzerinde rol oynayan en önemli üç faktörün sırasıyla maddi imkânlarının iyi olmaması, yabancı turistler ile aynı düzeyde tatil yapamama düşüncesine hâkim bulunulması ve konaklama imkânı probleminin geldiği görülmüştür. 2022 yılı ve öncesinde tatile çıkma imkânı bulan bireylerin ise tatile çıkma fikirlerinde finansal endişeler, ulaşım sorunu ve ne yapılması gerektiğinin bilinememesi en çok endişe uyandıran üç faktör olduğu görülmüştür. Ülkemizde devlet ya da sosyal kurum ve kuruluşları tatil yapılması amacıyla destek verirse bireylerin %81'nin başvuracağı, %19'luk kesimin ise başvurmayacağı görülmüştür. Bireylerin başvurmama nedenleri incelendiğinde en fazla maddi imkânlarının iyi olması ardından ise tatile çıkma alışkanlığımın olmaması ve destek aldığımın duyulduğunda insanlardan gelecek tepkilerden çekinme duygusunun geldiğinin görülmüştür. Bu nedenle yerel halkın sosyal turizm konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği ve turizm faaliyetlerine katılım oranlarının artmasının sağlanabilmesi için çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından bireylerin desteklenmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The tourism sector is important in the development of countries, as it is one of the sectors that provide the most foreign currency input. For this reason, it is seen that countries make various studies and investments in order to host more foreign tourists. However, due to the multidimensional nature of the tourism sector, it is necessary to examine the positive and negative effects of environmental, cultural and social structure on the local people. For this reason, in this research, it is aimed to reveal the participation status of the local people in urban and rural neighborhoods living in Serik district, which is one of the important destination points of Antalya province, which is expressed as the tourism capital, and if there are factors that prevent them from participating in tourism activities. For this purpose, quantitative research method was used. In the study, data were obtained from a questionnaire consisting of 63 questions. Field studies were applied to 466 people who agreed to be interviewed between December and April of 2022 and 2023, and 49 questionnaires were not included in the analysis because they did not meet the pre-acceptance conditions, and 33 questionnaires were not included in the analysis because they constituted the pilot study. In total, the data of 384 participants were analyzed in the statistical package program. According to the findings, it was seen that 44.8% of the people living in the urban and rural neighborhoods of Serik district did not have the opportunity to go on a vacation in 2022 and before, while 55.2% had the opportunity to go on a vacation. It has been seen that the three most important factors that play a role in the inability of individuals to go on holiday are the lack of financial opportunities, the idea of not being able to have a holiday at the same level as foreign tourists, and the problem of accommodation. It has been seen that financial concerns, transportation problem and not knowing what to do are the three most worrying factors in the ideas of going on a holiday in 2022 and before. It has been observed that if the state or social institutions and organizations in our country provide support for a holiday, 81% of individuals will apply, while 19% will not apply. When the reasons for not applying are examined, it is seen that the most financial means are good, followed by the fact that I do not have the habit of going on vacation and that I feel afraid of people's reactions when it is heard that I have received support. For this reason, it has been seen that the local people should be made aware of social tourism and individuals should be supported by various institutions and organizations in order to increase their participation in tourism activities.