Darīr'in Sīretü'n-Nebī'sinde Hz. Peygamber'in Hz. Hatice ile evlilik bahsi
The marriage of the Prophet Muhammad and Hatice in the work of Sīretü'n-Nebī by Darīr
- Tez No: 828267
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Erzurumlu Mustafa Darîr, Eski Anadolu Türkçesi, Sîretü'n-Nebî, Siyer, Erzurumlu Mustafa Darir, Siretü'n Nebi, Prophetic biography, Turkish literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu çalışmada, Türk Edebiyatının ilk siyeri olma şöhretini taşıyan Darîr'in Sîretü'n-Nebî'si incelenmiştir. Altı cilt halinde kaleme alınan eserin 70'den fazla nüshası bulunmaktadır. Her ciltte farklı konular işlenmiş ve bölümler konulara göre ayrılmıştır. Çalışmada 1001 Koğuşlar nüshası 204a-226a ve 1222 Hazine nüshasının 39a-105a varakları transkript alfabesiyle Latin alfabesine aktarılmıştır. Çalışmanın konusunu ise, birinci cildin sonunda yer alan Hz. Muhammed'in ticaret kervanıyla Şam'a gidişi ile ikinci cildin başında anlatılan Hz. Hatice ve Hz. Muhammed'in evliliği bölümleri oluşturmaktadır. Ayrıca geçmişten günümüze Arapça, Farsça ve Türk edebiyatlarında yapılmış olan siyer çalışmalarına da değinilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmada birinci bölümde Siyer türü ve Erzurumlu Mustafa Darîr hakkında tespit edilen bilgilere kısaca yer verilmiştir. İkinci bölümde Hz. Muhammed'in ticaret kervanıyla Şam'a gidişi ve Hz. Hatice ile Hz. Muhammed'in (s.a.v.) evliliğini içeren 204a-105a varakları ''Metin'' başlığı altında Latin alfabesine aktarılmıştır. Son bölümde ise aktarılan metindeki kelimeleri daha iyi anlamak amacıyla inceleme için indeks yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Darir's Siretü'n-Nebi which has gained a reputation as the first prophetic biography in Turkish Literature was analyzed. That piece of work is 6 volumed having more than 70 copies. Every volume mentions various issues and chapters are divided based on the issues. In the present study, 204a-226a folios of 1001 Koğuslar copy and 39a-105a folios of 1222 Hazine copy was translated into Latin by using transkript alphabet. The issues discussed in the study are the trade caravan travelling to Damascus of Prophet Muhammet taking place at the end of the first volume and his marriage to Hatice appearing in the beginning of the second volume. From past to the present, various prophetic biography studies in Arabic, Persian and Turkish literatures are touched upon here also. This study splits up three parts that the first part gives information about prophetic biography and Erzurumlu Mustafa Darir. Second part includes 204a-105a folios referring to the trade caravan going to Damascus and the marriage of the Prophet under the title“Metin”in which the issues are translated into Latin. At last part, an index was demonstrated to make a better understanding of the words' meaning in Darir's work.