Covid-19 enfeksiyonu geçiren hemşirelerde yaşanan Covid-19 anksiyetesinin klinik karar verme ve problem çözme becerilerine etkisi
The impact of Covid-19 anxiety on clinical decision-making and problem-solving skills among nurses who have experienced Covid-19 infection
  1. Tez No: 828420
  2. Yazar: BEKTAŞ KALUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ KUTLUTÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Covid-19, Hemşire, Klinik Karar Verme, Problem Çözme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Covid-19 Enfeksiyonu Geçiren Hemşirelerde Yaşanan Covid-19 Anksiyetesinin Klinik Karar Verme Ve Problem Çözme Becerilerine Etkisi Araştırma Covid-19 enfeksiyonu geçiren hemşirelerde yaşanan Covid-19 anksiyetesinin klinik karar verme ve problem çözme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini T.C Sağlık Bakanlığı Ankara Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi kliniklerinde çalışan ve Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş 236 hemşire oluşturmuştur. Araştırma 1 Haziran-1 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Hemşire Tanımlayıcı Bilgi Formu, Koranavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu, Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği, Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği (HKKVÖ), Problem Çözme Envanteri (PÇE) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın verileri değerlendirilirken, yüzde, medyan, min-maks, ortalama, standart sapma, Kolmogorov - Smirnov Testi, Mann-Whitney U Testi, Kruskal- Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin problem çözme envanteri puan ortalaması 81,29±9,41, Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği puan ortalaması 95,76±8,22, Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalaması 46,89±6,64, Sürekli Kaygı Ölçeği puan ortalaması 46,17±5,85 olarak bulunmuştur. Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu ile hemşirelerin yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, Covid-19 ile ilgili haberleri takip etme durumu arasında anlamlı bir farklılık olduğu (p0,05). Sonuç olarak Covid-19 enfeksiyonu geçiren hemşirelerde, koronavirüs salgını ve sonrası sürecine yönelik güncel bilgilerle hemşirelere bilgi akışı sağlanması, anksiyete yönetimi konusunda sürekli eğitimlerle güçlendirilmeleri ve ailelerine yönelik sosyal hizmet olanakları konusunda desteklenmeleri önerilir.
Özet (Çeviri)
The Impact of Covid-19 Anxiety on Clinical Decision-Making and Problem-Solving Skills among Nurses Who Have Experienced Covid-19 Infection This descriptive study aimed to determine the impact of Covid-19 anxiety on clinical decision-making and problem-solving skills among nurses who have experienced Covid-19 infection. The study population consisted of 236 nurses working in the clinics of Ankara Yenimahalle Training and Research Hospital in Turkey, who had contracted Covid-19. The research was conducted between June 1 and September 1, 2022. Data were collected using a Nurse Descriptive Information Form, Coronavirus Anxiety Scale Short Form, State-Trait Anxiety Inventory, Nursing Decision-Making Scale (NDMS), and Problem-Solving Inventory (PSI). The data were analyzed using percentages, median, min-maks, standard deviations, Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and Spearman correlation analysis.