Ferruh Başağa'nın soyut sanatı
Ferruh Başağa's abstract art
  1. Tez No: 828721
  2. Yazar: ŞADİYE ATİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFİZE PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Soyut, Soyutlama, Ferruh Başağa, Avrupa Batı Sanatı, Contemporary Turkish Painting, Abstract, Abstraction, Ferruh Başağa, European Western Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
Özet
ÖZET İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra genel olarak bütün dünyada ortaya çıkan zenginlik, refah ve özgürlük ortamı Türkiye'de de her açıdan yeniliklerle hissedilmiştir. Bu dönem Türk Resim sanatında soyut resme yönelimler artmış ve soyut resim alanında eser veren sanatçılardan Ferruh Başağa'nın soyut eserleri dikkati çekmektedir. Başağa'nın figüratif resim ile başladığı sanat yolculuğunu soyut ve soyutlamacı yaklaşımdaki resimleri ile devam ettirmiştir. Türkiye'nin ilk soyut resim yapan sanatçılarından biri olan Başağa'nın soyut eserleri araştırılmaya değer bulunmuştur. Araştırmanın amacı Ferruh Başağa'nın sanat hayatını ve soyut eserlerini inceleyerek, Çağdaş Türk Resim sanatına katkısını ortaya koymaktır. Bu sebeple“Ferruh Başağa'nın Soyut Sanatı”araştırma konusu Türk Resim tarihi literatürüne katkı sağlaması ve bu yolla alan araştırmacılarına yeni bir kaynak oluşturulması bakımından önemli bulunmuştur. Tez konusu“Ferruh Başağa'nın Soyut Sanatı”olarak belirlenmiştir. Tez çalışmasında nitel araştırma yöntemi kullanılarak, Çağdaş Türk Resim Sanatında soyut eserler veren on sanatçı; Sabri Berkel, Nejad Melih Devrim, Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Özdemir Altan, Ömer Uluç, Erol Akyavaş, Asım İşler, Yusuf Taktak, Mustafa Ata'nın ikişer eseri ve Ferruh Başağa'nın çeşitli dönemlerinde yaptığı yirmi soyut ve soyutlama eseri ile sınırlandırılmıştır.“Ferruh Başağa'nın Soyut Sanatı”adlı tez araştırması toplamda dört bölümden oluşmaktadır. Kavramsal Çerçeve bölümünde Soyut Sanat kavramı üzerinde durularak, Resim Sanatında Soyut Anlayışın Doğuşu ve Avrupa Resim Sanatında Soyut konusu örnekler üzerinden aktarılmıştır. Bulgular ve Yorumlar Bölümünde Çağdaş Türk Resminde Soyut Resmin Ortaya Çıkışı, Gelişimi ile Ferruh Başağa'nın Soyut Sanatı hakkında incelemelere yer verilmiştir. Son bölümde ise Şadiye Atik'in soyut eğilimdeki eserleri incelenmiştir. Çağdaş Türk Resim Sanatından, Soyut resmin öncüsü olan sanatçı Ferruh Başağa seçilerek eserlerinden örnekler ele alınmış, resimleri üzerinde durularak incelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY After the Second World War, the atmosphere of wealth, prosperity and freedomthat emerged all over the world in general was felt in Türkiye with innovations in every aspect. In this period, the tendencies towards abstract painting increased in Turkish painting and the abstract works of Ferruh Başağa, one of the artists working in the field of abstract painting, attract attention. Başağa's artistic journey, which he started with figurative painting, continued with his abstract and abstractionist paintings. The abstract works of Başağa, one of the first abstract painting artists of Türkiye, were found worthy of research. The aim of the study is to examine Ferruh Başağa's artistic life and abstract works and to reveal his contribution to Contemporary Turkish Painting. For this reason, the research topic“Ferruh Başağa's Abstract Art ”was found to be important in terms of contributing to the literature of the history of Turkish painting and thus creating a new source for the researchers in the field. The thesis topic is“ Ferruh Başağa's Abstract Art ”. Using the qualitative research method in the thesis study, ten artists who gave abstract works in Contemporary Turkish Painting; Sabri Berkel, Nejad Melih Devrim, Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Özdemir Altan, Ömer Uluç, Erol Akyavaş, Asım İşler, Yusuf Taktak, Mustafa Ata and twenty abstract and abstraction works of Ferruh Başağa in various periods are limited. Her thesis research titled“Ferruh Başağa's Abstract Art ”consists of four parts in total. In the Conceptual Framework section, the concept of Abstract Art is emphasized and the Birth of Abstract Understanding in Painting and Abstract in European Painting Art are conveyed through examples In the Results and Interpretations section, the Emergence and Development of Abstract Painting in Contemporary Turkish Painting and Ferruh Başağa's Abstract Art are examined. In the last section, Şadiye Atik's abstract works are examined in terms of this approach. The artist Ferruh Başağa, who is the pioneer of Abstract painting from Contemporary Turkish Painting, was selected and examples of his works were discussed, his paintings were examined and interpreted.