Fîhi Mâ Fîh'te geçen İşârî Tefsir örnekleri
Examples of the Sufi Interpretation in Fîhi Mâ Fîh
- Tez No: 829176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, İşârî Tefsir, Tasavvuf, Fîhi Mâ Fîh, Mewlânâ, Revelatory Tafsir, Sufism, Fîhi Mâ Fîh
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Mevlânâ daha beş yaşındayken doğup büyüdüğü topraklardan göç ederek gurbet çekmiştir. Üstelik gurbette de Lârende'de (Karaman'da) annesini ve eşini kaybetmesine, Konya'da ise babasını kaybetmesine rağmen, bir an bile olsa boş durmayıp ilimle meşgul olmuş, medresedeki öğrencilerini de eğitmeye çalışmıştır. Aldığı zahiri ve batıni ilimler sayesinde günümüze kadar milyonlarca insanı etkilemiş ve etkilemeye devam etmiştir. Bütün bunları ise şan, şöhret, toplum tarafından kabul görmek için değil yalnız Allah rızası kazanmak, O'nun aşkıyla dolmak ve İnsan-ı Kamil olabilmek için yapmıştır. Mevlânâ bazı eserlerini bizzat kaleme alırken bazılarını sohbetleri sırasında müritleri bu konuşmaları derleyip kaleme almıştır. Bu sohbetler sırasında Mevlânâ yolu Kur'an ve Sünnet olduğu için ayet ve hadisleri yorumlamıştır. Bu yorumları bazen örnekler vererek, bazen kıssalar anlatarak bazen ayeti ayetle tefsir ederek yapmıştır. Bazen de dirayet ve rivayet tefsirlerinde nasıl geçtiğinden bahsetmiş devamına ise kendi yorumunu eklemiştir. Fîhi Mâ Fîh gibi eserlerinde halka verdiği sohbetler oluşturduğu için bazen sorulan sorulara cevaplar verilmiş bu yüzden bazı ayetlerin başka bölümlerde tekrar farklı konular arasında bağlantı kurarak yorumları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
When he was only five years old, Mawlânâ migrated from the land where he was born and raised and became an expatriate. Moreover, although he lost his mother and wife in Lârende (Karaman) and his father in Konya, he did not stay idle even for a moment and engaged in science and tried to educate his students in the madrasah. He has influenced millions of people up to the present day thanks to the intellectual and superstitious sciences he received and has continued to influence millions people. He did all this not for glory, fame or to be accepted by the society, but only to gain the consent of allah, to be filled with His love and to be Perfect Human Being. While Mewlânâ wrote some of his Works personally, some of them were compiled and written by his disciples during his conversations. During these conversations, Mewlânâ interpreted verses and hadiths since his path was the Qur'an and Sunnah. Sometimes he made these interpretations by giving examples, sometimes by telling parables, sometimes interpreting verse with verse. Sometimes he mentioned how it was mentioned in the commentaries of dirayat and narration and added his own interpretation. Since his Works such as Fîhi Mâ Fîh consisted of public lectures, sometimes answers were given to the questions asked, so some verses were interpreted in other chapters by making connections between different subjects.