Prediction of road construction cost quantities and their unit prices for Turkey
Türkiye için yol maliyet miktarlarını ve birim fiyatlarını önceden tahmin için bir model
  1. Tez No: 4039
  2. Yazar: HİKMET BAYIRTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yol yapım maliyeti, maliyet tahmin modeli
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Uib TURK î YE ÎCIN YÛL MALİYET MİKTARLARINI ^E BİRİM Fİ ATLARIMI ÖNCEDEN TAHMİN ÎÇÎH BİR MODEL B A Y I R T E P E, Hi k m e t Yüksek Lisans Tezi, Ins. Müh. Böl. rez Yöneticisi s Doç. Dr. Ösdemir AKYILMAİ Eylül 1988, 71 sayfa Bu tezin esas amacı, Türkiye ' de yol yapım miktar ve maliyetlerini en az bilgi ile tahmin etmeye yarayacak bir model geliştirmek ve gerek alternatif seçiminde gerekse yatırım planlamasında ihtiyacı duyulacak değerleri sağlamaktır. Bilindiği gibi yol yapım maliyetlerinde, toprak işleri, drenaj, köprü ve kaplama toplam maliyetin büyük kısmını oluştururlar. Bu sebeple, model geliştirilirken bu esas bileşenler alınmıştır. Yol inşaatlarında, geometrik standardın ve semin türünün en önemli aktörler olması nedeniyle modelin tahmin bolümleride temel değişkenler olarak alınmışlardır. Ama, örneğin geometrik standart için kilometre başınayoldaki boyuna iniş ve çıkışlar toplamı (RF) ve yol genişliği (şeritler ve banketler toplamı ), zemin türü için düz ile dalgalı, dalgalı ile dağlık arazi arasında tereddütü ortadan kaldırmaya yarayacak zemindeki kilometre başına boyuna iniş ve çıkışlar toplamı ( GRF ) kullanılmıştır,. Bu model yardımıyla, projenin ilk aşamasında (yolun boy profilinin hazırlanmasından sonra ) kolaylıkla kullanılması, alternatif seçiminde y a r d ı m edebi1mesi, yatırım konusunda karar vermeyi basitleştirmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF ROAD CONSTRUCTION COST QUANTITIES AND THEIR UNIT PRICES FOR TURKEY BAYIRTEPE, Hikmet M.S. IN CIVIL EN6. Supervisor s Assoc. Prof. Dr. 0 z demir AKYILIİAZ September I 988, 70 pages The main aim of this thesis is to develops a model wh i c h help t o p red i c t road const rue t i on costs and to provide the values required for either selecting the bast alternative or investment planning, with the m i n i m al info r rn ation f o r T u r k e y. A s k now n, ı n r o a d c onst ruction c o s t s, earth w o r k, drainage, bridge and pavement a.re the major costs which include the greater amount of total cost » For this reason, when developing the model, these main cost components have been taken as a base. In road constructions, geometric standard and terrain bype which are the most important -Factors have been used like basic variables. But, for example » for i i igeometric standard road's vertical rises plus -falls - in longitudinal direction - per kilometer of roadway