Benlik kurgusu ile romantik ilişki doyumunda ayrılık anksiyetesinin aracı rolünün incelenmesi
Investigation of the intermediate role of separation anxiety in self-fiction and romantic relationship satisfaction
- Tez No: 829528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Kurgusu, Özerk Benlik, İlişkisel Benlik, Özerk İlişkisel Benlik, Romantik İlişki Doyumu, Ayrılık Anksiyetesi, Self-Construction, Autonomous Self, Relational Self, Autonomous Relational Self, Romantic Relationship Satisfaction, Separation Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın yetişkinlerin benlik kurgusu ile romantik ilişki doyumunda ayrılık anksiyetesinin aracı rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada katılımcıların benlik kurgusu alt boyutları, romantik ilişki doyumu puanları ve ayrılık anksiyetesinin aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini; Türkiye'de yaşayan, yaşları 18-51 değişen 249 kadın, 56 erkek toplam 305 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Demografik Bilgi Formu”,“İlişki Doyum Ölçeği”,“Ailede Özerk-İlişkisel Benlik Ölçeği: Benlik kurguları”ve“Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi”oluşturmaktadır. Ölçekler katılımcılar tarafından internet üzerinden doldurulmuştur. Bu çalışmada bağımsız örneklem t testi; tek yönlü varyans analizi (One-WayANOVA), TukeyHSD,Tamhane's T2 çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Ölçek puanlarının ilişki yönünün ve anlamlılığının analizinde Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Ölçeklerin güvenilirlik analizinde Cronbach'salpha katsayısı kullanılmıştır. Bağımlı değişkenin bağımsız değişken tarafından yordanmasına ve aracı değişkenin etkisinin değerlendirmesine ilişkin değerlendirmede aracı değişken (mediasyon) regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları benlik kurgusu ve romantik ilişki doyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Benlik kurgusu boyutlarından ilişkili benlik (yordayıcı değişken) ile romantik ilişki doyumu (yordanan değişken) arasında), yetişkin ayrılma anksiyetesi (aracı değişkenler) ile ilişkili benlik (yordayıcı değişken) arasında ve yetişkin ayrılma anksiyetesi (aracı değişkenler) ile romantik ilişki doyumu (yordanan değişken) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca aracı değişken (yetişkin ayrılma anksiyetesi) ile yordayıcı değişken (romantik ilişki doyumu) eş zamanlı olarak regresyon analizine alındığında daha önce yordayıcı ve yordanan değişken arasında var olan anlamlı ilişki daha önceki anlamlılık düzeyini kaybetmiştir. Analiz sonuçlarına göre benlik kurgusu boyutlarından ilişkili benlik romantik ilişki doyumunu anlamlı derecede yordamaktadır. Yetişkin ayrılma anksiyetesi değişkeninin, ilişkili benlik kurgusu ile romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide kısmi aracı rol oynadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the mediating role of separation anxiety in adults' self-construal and romantic relationship satisfaction. In this study, the subdimensions of the participants' self-construal, their romantic relationship satisfaction scores and the mediating role of separation anxiety were examined. The sample of the research; A total of 305 people, 249 women and 56 men, aged 18- 51, consists living in Turkey. The data collection tools of the research are“Demographic Information Form”,“Relationship Satisfaction Scale”,“AutonomousRelational Self Scale in Family: Self-construals”and“Adult Separation Anxiety Questionnaire”. The scales were filled in by the participants online. In this study were used independent samples t-test, one-way analysis of variance (OneWayANOVA), Tukey HSD and Tamhane multiple comparison test. Pearson correlation coefficient was calculated in the analysis of the relationship direction and significance of the scale scores. Cronbach's salpha coefficient was used in the reliability analysis of the scales. Mediation regression analysis was used to evaluate the prediction of the dependent variable by the independent variable and the evaluation of the effect of the mediator variable. The findings of the study show that there is a significant relationship between selfconstrual and romantic relationship satisfaction. A significant relationship was found between, the dimensions of self-construal between related self (predictive variable) and romantic relationship satisfaction (predicted variable), between adult separation anxiety (mediator variables) and related self (predictive variable), and between adult separation anxiety (mediator variables) and romantic relationship satisfaction (predicted variable). In addition, when the mediator variable (adult separation anxiety) and the predictor variable (romantic relationship satisfaction) were taken into the regression analysis simultaneously, the previous significant relationship between the predictor and the predicted variable lost its previous significance level. According to the analysis results; The related self, one of the self-construal dimensions, significantly predicts romantic relationship satisfaction. It was revealed that the adult separation anxiety variable played a partial mediating role in the relationship between related self-construal and romantic relationship satisfaction.