Urban collective memory inside and outside social media: The case of İzmit historical tekel building
Sosyal medya içinde ve dışında kentsel kolektif hafıza: İzmit tarihi tekel binası örneği
  1. Tez No: 829529
  2. Yazar: ŞEBNEM KUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: kolektif bellek, kültürel bellek, kent belleği, hafıza mekanları, düşünsel-yansıtıcı nostalji, yeniden kurucu-onarıcı nostalji, izmit tarihi tekel binası, collective memory, cultural memory, urban memory, memory places, reflective nostalgia, restorative nostalgia, izmit historical tekel building
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, İzmit'in merkezinde bulunan ve 3 Nisan 2021 tarihinde yıkılan Tarihi Tekel Binası Duvarının yıkımının toplumsal hafızayla olan ilişkisini ele almaktadır. Araştırmanın amacı İzmit Tarihi Tekel Binası Duvarının çevrimiçi ve çevrimdışı kolektif hafızada nasıl bir yere sahip olduğunu, duvarın yakın zamanda yıkılmasının o semtte yaşayanlar tarafından nasıl algılandığını ve onlara neler hissettirdiğini anlamaktır. Bu amaç kapsamında araştırmada, bu yıkımın çevrimiçi yerel medyadaki haberlere yapılan okur yorumlarında ve sosyal medyadaki paylaşımlarda nasıl karşılandığı analiz edilecek ve bu tarihi yapıya ilişkin kolektif hafızanın söz konusu çevrimiçi mecralarda nasıl yeniden inşa edildiği anlamlandırılacaktır. Bu incelemeler yapılırken derinlemesine mülakat ve eleştirel söylem analizi olmak üzere iki tane araştırma yöntemi kullanılacaktır. Araştırmanın bir diğer önemli amacı ise, bu yıkımın yerel halk üzerindeki etkilerini ölçmektir. Bu etkiler incelenirken, yıkımın, bölgenin yerel halkına olumlu veya olumsuz anlamda neler hissettirdiği, nostaljik anıları varsa bu anılarıyla o yapının nasıl ilişkili olduğu ve bu tarihi yapının kent sakinlerinin belleğinde kültürel ve tarihi açıdan nasıl bir yer edindiği gibi sorular sorulacaktır.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between the demolition of the Izmit Historical Tekel Building Wall, located in the center of Izmit and demolished on April 3, 2021, and its relationship with collective memory. The aim of the research is to understand how the Izmit Historical Tekel Building Wall has a place in online and offline collective memory, how the recent demolition of the wall is perceived by the residents of that neighborhood, and how it makes them feel. Within the scope of this purpose, the research will analyze how this demolition is received in the reader's comments on the news in the online local media and in the posts on social media and will make sense of how the collective memory of this historical building is reconstructed in these online channels. Two research methods, in-depth interviews and critical discourse analysis, will be used to conduct these investigations. Another important aim of the research is to measure the effects of the demolition on the local community. While analyzing these effects, questions such as how the demolition made the local residents feel in a positive or negative sense, how the building is related to their nostalgic memories, if they have any, and how this historical building has gained a cultural and historical place in the memory of the residents of the city will be asked.