Halk eğitimi merkezlerinde spor branşında görev yapan usta öğreticilerin spora katkılarının değerlendirilmesi
Evaluation of their contribution to sports of teachers working in the sports branch in public education centers
  1. Tez No: 829675
  2. Yazar: FEVZİ KARALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Eğitimi Merkezleri, Spor, Usta Öğreticiler, Public Education Centers, Sports, Master Trainer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Halk Eğitimi Merkezlerinde Spor Branşında Görev Yapan Usta Öğreticilerin Spora Katkılarının Değerlendirilmesi Yapılan bu çalışmanın amacı Gaziantep'in merkez ilçelerinde bulunan halk eğitimi merkezlerindeki spor branşında görev yapan usta öğreticilerin toplum sporuna katkılarının değerlendirilmesidir. Ayrıca bu çalışma halk eğitimi ve spor alanında yapılmış ender araştırmalardan birisi olduğu için literatüre katkı sağlayacağından dolayı önemli olacağı düşünülmektedir. Halk eğitimi merkezlerinin spora ne gibi katkılarının olduğunu belirlemek üzere halk eğitimi merkezi yöneticileri ve usta öğreticilerinden nitel araştırma modeli kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanıp yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Söz konusu çalışmada Gaziantep ilinin merkez ilçeleri olan Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli ilçelerinden veriler toplanmıştır. İlçelerdeki 5 halk eğitimi merkezinden 9 halk eğitimi merkezi yöneticisi ve 10 usta öğretici olmak üzere toplam 19 katılımcı ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Söz konusu araştırmadan elde edilen bulgular kodlama yöntemi kullanılarak sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara bakıldığında ise Türk spor faaliyetlerini tabana yayma konusunda önemli bir yere sahip olan kurum halk eğitim merkezleri olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca halk eğitimi merkezleri uluslararası spor organizasyonlarında başarılı sporcuların yetişmesinde de önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Their Contribution To Sports Of Teachers Workıng In The Sports Branch In Publıc Educatıon Centers This aim is to evaluate the contribution of master trainers working in sports branches in public education centers in the central districts of Gaziantep to community sports. In addition, since this study is one of the rare researches in the field of public education and sports, it is thought that it will be important because it will contribute to the literature. In order to determine the contribution of public education centers to sports, a semi-structured interview form was prepared by using qualitative research model from public education center managers and master trainers and face-to-face interviews were conducted. In this study, data were collected from Şahinbey, Şehitkamil and Oğuzeli districts, which are the central districts of Gaziantep. Face-to-face interviews were conducted with a total of 19 results, including 9 public education center managers and 10 master trainers from 5 public education centers in the districts. The results obtained from the research in question were obtained by using the coding method. When the results obtained are examined, it has been learned that the institution that has an important place in spreading Turkish sports activities to the base is public education centers. In addition, public education centers have an important place in the training of successful athletes in international sports organizations.