Geri Dön

Neochartalism: A Heresy or a contribution to a new theoretical synthesis for the reproduction of the rule of money after 2008?

Neochartalızm: Heretik mi yoksa 2008'den sonra para egemenliğinin yeniden üretimine yönelik yeni bir teorik senteze katkı mı?

  1. Tez No: 829691
  2. Yazar: SEDAT OZAN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BEDİRHANOĞLU TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 231

Özet

Bu tez, Neochartalizm veya yaygın olarak bilinen şekliyle“Modern Parasal Kuram”olarak anılan heterodoks bir iktisat teorisini ve bu teorinin 2008 sonrası politika tartışmalarında kazandığı konumunu ekonomi politikasının geleneksel hedefleriyle uyumlu olup olmadığına özel olarak odaklanarak incelemektedir. Marksist ekonomi politikten mülhem eleştirel bir perspektif kullanan bu çalışma, Neochartalizm'e popülerlik kazandıran teorik zemini ve tarihsel bağlamı incelemektedir. Buna ek olarak çalışma, Neochartalizm'in heretik statüsünü sorunsallaştırmakla beraber bu teorinin gelecekte ekonomi politikası yapım süreçleri için bir temel oluşturup oluşturmayacağına dair bir fikir vermeye çalışmaktadır. Neochartalizm'in politika yapımına dair kaygıları geleneksel politika oluşturma biçiminin kaygılarından tamamen farklı olmadığı için Neochartalizm yalnızca görünüşte heretiktir, nitekim 2008 sonrasında ekonominin durumu ve alışılagelmiş politika yapım süreçleri giderek Neochartalizm'in kaygılarını paylaşmaya başlamıştır. Dolayısıyla, çalışma Neochartalizm'in ana akım için bir temel olabileceğini savunmaktadır. Mevcut küresel konjonktürde Neochartalizm'in ana akımla bütünleşmesi, sınıf egemenliğinin, devletin zor gücüne daha sık başvuran yeni bir para egemenliği formuyla yeniden üretilebileceğine ilişkin siyasi bir anlama sahiptir.

Özet (Çeviri)

This thesis examines a heterodox economics theory named Neochartalism, or as widely known,“Modern Monetary Theory”and the status it has acquired in policy debates after 2008 with a specific focus on whether it aligns with the conventional goals of economic policy. Utilising a critical perspective informed by Marxist political economy, the study examines the theoretical backdrop and the historical context that gave popularity to Neochartalism. Moreover, the study problematises the heretic status of Neochartalism and tries to provide an insight into whether or not the theory could be a basis for future conduct of economic policy. In consideration that Neochartalism is only apparently heretical as its preoccupations in terms of policymaking are not completely different from the conventional form of policymaking and, indeed, Neochartalism shares the methodologically liberal assumption of the contemporary economic mainstream regarding the real separation of the state and the market, the study argues that such a possibility is quite real in the post-2008 world. Integration of Neochartalism into the mainstream in the current global conjuncture has the political offer of reproducing class rule with a new form of the rule of money which would be complemented by more frequent recourse to the coercive powers of the state.

Benzer Tezler