Türk aile hukukunda boşanma sebepleri ve kusur ilkesi
The reasons of divorce in Turkish law and the principle of defect
- Tez No: 829816
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ AZİZ MİDYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, kusur ilkesi, anlaşmalı boşanma, fiili ayrılık, Divorce, Principle of Defect, Uncontested Divorce, De Facto Segregation Divorce
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada aile, evlenme, boşanma kavramları ile evliliğin sona erme sebeplerine değinilmiş ve ardından boşanma hukuku gelişim süreci ile boşanma sebepleri kusur ilkesi bağlamında incelenmiştir. Zira 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi pek çok değişiklik geçirmiş olsa da 1926 yılındaki haliyle Kanun'un temel sistemi korunmuş; özellikle özel boşanma sebepleri bakımından bir değişiklik söz konusu olmamıştır. 1988 yılında 3444 sayılı Kanun ile anlaşmalı boşanma ve müşterek hayatın yeniden kurulamaması nedeniyle boşanma aile hukukuna girmiş olup 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 166.maddesi ile muhafaza edilmektedir. Anlaşmalı boşanma, müşterek hayatın yeniden kurulamaması nedeniyle diğer bir deyişle eylemli (fiili) ayrılık nedeniyle boşanma ve akıl hastalığı dışında kusur ilkesi boşanma sebepleri üzerinde hala hakimiyetini sürdürmektedir. Kusura bağlı olmayan boşanma sebepleri bakımından ise boşanmanın ferileri olan nafaka ve tazminat kurumlarında kusur ilkesi söz konusu olduğundan kusur araştırması yapılmaktadır. Boşanma hukukunda kusur prensibinin ön planda tutulması eşlerin birbirini karalayacak faaliyetlere girmesine sebep olmakta, boşanma sürecini baltalamakta, eşlerin boşandıktan sonrası için çocukları adına sağlıklı bir iletişimde olmalarına mani olmakta ve çocukların menfaatini tehlikeye düşürmektedir. Bu itibarla boşanma hukukunda kusur ilkesinin terk edilerek anlaşmalı boşanma yahut salt fiili ayrılık nedeniyle boşanma düzenlemelerinin ön planda tutulması yerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study,the concepts of family, marriage, divorce and the reasons for the marital breakdown are mentioned,and then the development process of divorce law and the reasons of divorce are examined in the context of the principle of defect. Although the Turkish Civil Code No:743 has undergone many changes, the main system of the Law has been conserved as it was in 1926; there was no change in particular in terms of specific reasons for divorce.In 1988, with the Law No:3444, the uncontested divorce and the de facto segregation divorce entered into the family law and it is protected by Article 166 of the Turkish Civil Code No:4721. The principle of defect still prevails over the reasons of divorce, except for the uncontested divorce and the de facto segregation divorce, divorce due to mental disease . In terms of reasons of divorce that are not due to defect, because of the results of the divorce which is compensation and alimony are due to defect, defect investigation is carried out. Keeping the principle of defect in the foreground in divorce law, causes the spouses to engage in activities that will defame each other,undermines the divorce process,prevents the spouses from maintaining a healthy communication on behalf of their children after the divorce , and jeopardizes the interests of the children.In this respect, it would be appropriate to abandon the principle of defect in divorce law and to prioritize the uncontested divorce and the de facto segregation divorce