Boşanma davalarında özellik arz eden usule ilişkin hususlar
Specific procedural matters in divorce cases
  1. Tez No: 865451
  2. Yazar: MERYEM KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM BAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma Davası, İspat, Hukuka Aykırı Delil, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri, Divorce Case, Proof, Unlawful Evidence, Alternative Dispute Resolution Methods
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Aile insan topluluğunun çekirdeğidir. Bu sebeple Türk toplumunun temelini teşkil eden aile, Türk Hukuku kapsamında da korunmaktadır. Aile kavramının önemine binaen Türk Medeni Kanunu evlilik birliğini sona erdiren boşanma ve ayrılık davaları için özel yargılama usulleri öngörmüştür. Boşanma davalarında hâkimin delilleri serbestçe takdir yetkisinin bulunması, vicdani kanaat sisteminin hâkim olması, ikrarın hâkimi bağlamayacağı gibi birçok usule ilişkin düzenlemeler, boşanma davalarını diğer özel hukuk davalarından ayırmakta, özellikle boşanma sebeplerinin ispatı ve bu itibarla mahkemeye sunulacak delillerde önemli değişiklikler göstermektedir. Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiş olan boşanma sebeplerinin büyük bir çoğunluğunun kusur ilkesine dayanması ise ülkemizde boşanmayı güçleştirmiş ve bu durum alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin boşanma davalarında uygulanabilirliğini tartışma konusu haline getirmiştir. Bu süreçte, boşanma davalarında usul anlamında meydana gelen farklılıklara ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin boşanma davaları için elverişli olup olmadığı hususunda özel durumlara yer veren çalışmamız hazırlanmış ve takdim edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The family is the nucleus of human society. Therefore, the family, which constitutes the basis of Turkish society, is also protected under Turkish law. In view of the importance of the family concept, the Turkish Civil Code has foreseen special trial procedures for divorce and separation cases that terminate the marriage union. In divorce cases, the judge has the authority to freely evaluate the evidence, the dominance of the system of conscience conviction, the regulations to many procedural rules like the fact that an admission does not bind the judge distinguish divorce cases from other private law cases, especially proof of the grounds for divorce and accordingly, it shows significant changes in the evidence to be presented to the court. The fact that the majority of the grounds for divorce regulated in Turkish Civil Code are based on the principle of fault has made divorce more difficult in our country, and this has made the applicability of alternative dispute resolution methods in divorce cases a matter of debate. In this process, our study, which covers the procedural differences in divorce cases and special situations regarding whether alternative dispute resolution methods are suitable for divorce cases, has been prepared and presented.