COVID-19 salgınının hazır giyim ürünlerini satın alma davranışlarına etkisi
The effects of COVID-19 pandemic on clothing buying behavior
- Tez No: 830328
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, salgın, hazır giyim sektörü, tüketici, satın alma davranışı, Covid-19, pandemic, clothing sector, consumer, buying behavior
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hayatı derinden etkileyen Covid-19 salgını tüketici davranışlarının da değişmesine ve dönüşmesine neden olmuştur. Tüketicilerin satın aldıkları ürün türleri, satın alma sıklıkları, satın alma kanalları gibi unsurlar salgının etkisiyle farklılaşmıştır. Bu noktada, tüketicilerin hem temel ihtiyaçlarından olan hem de farklı duygusal faktörlerle satın alınan hazır giyim ürünlerinin satın alınma sürecinde de farklılaşmalar olmuştur. Bu bağlamda, bu tez, Covid-19 salgınının hazır giyim ürünlerini satın alma davranışlarına etkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Başka bir ifadeyle, araştırma, hazır giyim sektöründe dünyanın önde gelen ihracatçılarından ve aynı zamanda önemli pazarlarından birisi olan Türkiye'deki tüketicilerin hazır giyim ürünleri satın alma alışkanlıklarının Covid-19 salgınından nasıl etkilendiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin üç büyük ilinde yaşayan 18 yaş ve üzerindeki tüketicilere yönelik bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Saha araştırması ile elde edilen veriler istatistiki olarak analiz edilerek elde edilen bulgular ışığında hazır giyim ürünleri üreten ve pazarlayan işletmelere ve markalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Covid-19 pandemic, which deeply affects the life, also have caused an alteration and transformation in consumer behaviors. The types of products that are bought by consumers, their buying frequencies and the channels, where the products are bought have all differed due to the effects of pandemic. At this point, the buying process of clothing products, which are one of the basic needs of consumers and which are also bought with different emotional factors, has also differed. In this context, this thesis, aims to analyze the effects of Covid-19 pandemic on clothing buying behavior. In other words, the research aims to reveal how consumers' clothing buying behaviors and habits are affected from Covid-19 in Turkey, which is one of the leading global clothing exporters and at the same time which is one of the significant markets. In accordance with the aim of the thesis, a survey is conducted to consumers, who live in three biggest cities of Turkey and whose ages are 18 and over. The data, which are obtained from field research, are analyzed statistically and suggestions are made to enterprises and brands, which produce clothing and market clothing products, on the basis of the findings.